Unes 140.000 persones han participat aquest diumenge a la "marxa contra l'alt cost de la vida i la inacció climàtica" a París, convocada per l'esquerra francesa. Els organitzadors han qualificat la protesta "d'èxit", després de superar les xifres de participació esperades. "Ja hem tingut èxit a la nostra aposta, això és només el començament", ha assegurat la diputada Aurélie Trouvou, al capdavant de la protesta, segons ha recollit l'Agence France-Presse. Per la seva part, Jean-Luc Mélenchon, líder de l'esquerra francesa, ha assenyalat que la manifestació ha tingut "un innegable èxit" i ha assenyalat que el president francès, Emmanuel Macron, es troba amb "seriosos problemes". Mélenchon també ha apuntat que aquest era només "el primer dia" de protesta, recordant que el proper dimarts hi ha convocada una mobilització general. Durant aquesta primera manifestació s'han viscut moments de tensió amb la policia, que només esperava la participació d'unes 30.000 persones.

Manifestació França malestar general / Foto: EFE
Pancartes al capdavant de la manifestació / Foto: EFE

 

Manifestació França malestar general / Foto: EFE
Un cartell "Sense natura, sense futur" a la manifestació / Foto: EFE

Més protestes a França

Aquesta manifestació, que ha rebut el suport dels principals partits d'esquerra menys els comunistes, és el preludi de la mobilització nacional convocada pels sindicats el proper dimarts 18. Una protesta que, segons han alertat, podria paralitzar sectors claus del país, com el dels Transports o l'Educació. De fet, el Govern de Macron es troba en un moment complicat, a causa del descontentament de la ciutadania per la falta de carburant. Els treballadors de les refineries d'arreu del país porten dies fent vaga, exigint una pujada salarial, fet que ha provocat limitacions a l'hora d'omplir dipòsits, així com el tancament d'algunes estacions de serveis. A aquesta crisi, també s'hi suma el malestar general per la voluntat de l'Executiu, que no compta amb la majoria absoluta, d'aprovar el projecte de pressupostos del 2023 per la via ràpida. 

El Govern francès va intentar frenar la falta de combustible forçant, per decret, que alguns dels treballadors tornessin a les refineries d'Exxon i de TotalEnergies per assumir els serveis mínims. Els representants dels empleats, però, es van oposar a aquesta imposició i els sindicats han continuat les seves protestes, convocant ara aquesta mobilització general. A causa de l'aturada d'aquests darrers dies, prop del 30% de les gasolineres franceses s'han quedat sense carburant, generant grans complicacions als usuaris a l'hora d'omplir el dipòsit.