Els darrers esdeveniments han tensat encara més la corda que sustenta el règim de Vladímir Putin. El president de Rússia està rebent crítiques per part de la població, sobretot els afectats directament per la guerra a Ucraïna, arran dels incidents que han tingut lloc d'ençà de l'any nou. En primer lloc, el líder rus ha estat incapaç de donar explicacions per l'atac de precisió sobre una base russa a Makíivka el primer de gener, que hauria mort 400 persones i ferit unes 300 més, segons dades de Kíiv, mentre que la Defensa russa només en va reconèixer 63. D'altra banda, també ha rebut crítiques a les xarxes socials per com de 'desconnectat' de la realitat va semblar en el seu discurs de Cap d'Any, en el qual asseguren que es va envoltar d'actors vestits de soldats i on se'l va veure tossir diverses vegades.

Crítiques a les xarxes contra el comandament militar rus

Tal com informa l'Institute for the Study of War aquest dimarts, després de l'atac sobre la base russa el Kremlin hauria intentat traslladar les culpes, tot i que sense gaire èxit, al comandament militar de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, per suposadament haver permès que els soldats fessin servir els seus telèfons mòbils i haver escollit aquell edifici com a base. Però els influencers militars russos presents a les xarxes socials, sobretot els partidaris dels mercenaris del Grup Wagner, no s'haurien empassat aquesta excusa i l'haurien titllat de "mentida". Altres sospiten que les tropes guardaven armes i munició al soterrani de l'edifici, cosa que hauria contribuït a fer que l'explosió fos encara més mortífera. "La incapacitat de Putin per a abordar les crítiques i esmenar els defectes de la campanya militar russa pot soscavar la seva credibilitat com a líder de guerra pràctic", indiquen des de l'ISW.

Un Putin dèbil i envellit al discurs de Cap d'Any

A banda de les humiliacions al camp de batalla, la imatge del president Vladímir Putin també està sent qüestionada arran del seu discurs televisat de Cap d'Any, en el qual torna a semblar fora de contacte amb la realitat, o fins i tot amagat. Alguns influencers militars russos l'haurien criticat per no desplaçar-se fins al front i fer costat a les tropes, i per suposadament fer servir actors en comptes de soldats de veritat. Altra vegada, aquesta sospita contrasta amb el seu desig d'aparèixer com un home de guerra involucrat directament en la invasió, tot i que segueix la mateixa línia de no exposar-se en públic de les darreres setmanes. A més a més, també sobta que en el discurs se'l veiés tossint diverses vegades, encara que aparentment les imatges estiguessin editades, tot projectant una imatge d'humanitat i vulnerabilitat no gens usual per a Putin.