Itàlia ha prorrogat el confinament de la seva població fins al 13 d'abril per contenir la pandèmia del coronavirus, mentre espera una reducció del nombre de contagis després de registrar 2.937 nous casos positius l'últim dia.

Els morts amb coronavirus sumen ja 13.155, una de pujada de 727 respecte a dimarts però menor a les notificades en les últimes jornades, segons l'informe de Protecció Civil d'aquest dimecres.

El nombre de contagis nous va pujar, tanmateix, en 2.937, després de dos dies en què aquest augment va ser entorn dels dos mil, i en l'actualitat els positius són 80.572, dels que 28.403 estan hospitalitzats i 4.035 en cures intensives.

Segons les dades ofertes pel cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli, des que es va detectar el virus a Itàlia, el passat 21 de febrer, s'han registrat 110.574 casos i 16.847 d'aquests encomanats ja han estat donats d'alta.

El membre del Comitè Técnico-Científic que assessora al Govern, Alberto Villani, va assenyalar en roda de premsa que hi ha menys persones hospitalitzades que abans, la qual cosa creu que demostra l'efectivitat de les mesures impulsades.

Fins al 13 d'abril

A la nit, tal com s'esperava, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va anunciar al país la pròrroga de les restriccions fins al 13 d'abril, doncs havien d'expirar divendres vinent, i no va descartar fer-ho més endavant. Dependrà de com sigui procedent l'emergència.

"Això permetrà començar a valorar una perspectiva i quan les dades comencin a consolidar-se, començarem a afluixar les mesures. No us puc dir que serà el 14 d'abril, dependrà del que digui el consell de científics", va dir Conte en un missatge televisat.

El primer ministre va demanar així un nou esforç a la població, confinada en tot el país des del 9 de març (els focus de contagi del nord i a la Llombardia i unes altres 14 províncies es van tancar abans).

Una vegada que els contagis comencin a disminuir, iniciarà la "Fase 2", de la "convivència amb el virus", que permetrà afluixar les mesures de forma gradual, per després arribar a l'última "Fase 3", la "recuperació de la vida laboral i social" a Itàlia.

"No estem en condicions, i el vull aclarir, de poder reduir les mesures restrictives", va reconèixer en el seu missatge als italians, encara que va defensar l'eficàcia d'aquestes accions contra la pandèmia.

Entre les novetats del decret se suspenen els entrenaments col·lectius dels atletes professionals i Conte va desmentir la directiva del Ministeri d'Interior que permetia a treure de passeig els nens acompanyats per un sol progenitor a prop de casa.

"No hem autoritzat una hora de passeig als nens, només diem que si un pare fa la compra, pot fer-ho amb un nen", va puntualitzar.

D'altra banda va exigir una "veu vigorosa i unitària" a la Unió Europea per fer front a aquest "enemic comú", després de què el passat 26 de març els caps d'Estat i de Govern del bloc no aconseguissin acordar una resposta, amb la plantada d'Itàlia i Espanya.

I va tornar a rebutjar la proposta d'utilitzar el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) per considerar-lo en la seva forma actual "inadequat" per fer front a aquesta emergència, però no va descartar el seu ús si és dins d'una estratègia més àmplia.

Menys pressió a la Llombardia

La regió de la Llombardia, la més afectada per la pandèmia al país, compte amb 44.773 persones encomanades, la 1.565 més que ahir, però també s'han realitzat el doble de proves, va indicar en roda de premsa el conseller de Sanitat, Giulio Gallera.

L'últim dia, a la regió van morir 394 persones, la qual cosa augmenta el total de víctimes mortals a les 7.593.

La "bona notícia" és que "tots" els hospitals d'aquesta regió, també els de Milà, a punt del col·lapse en diversos moments de la crisi, ara han constatat una "reducció en la pressió" tant en les unitats d'Urgències com en les de Cures Intensives (UCI).

En concret, les persones hospitalitzades a la Llombardia són 11.927, 44 més que ahir, mentre que hi ha hagut dies en què s'ingressava a centenars de pacients, va celebrar Gallera.

"Avui estem en xifres molt baixes i hi ha una tendència a la baixa en la pressió de les UCI", va assenyalar.

Files virtuals

Una de les arestes que més preocupen d'aquesta crisi a Itàlia és el mal a l'economia del país, tercera potència de la zona de l'euro i membre del G7.

Des d'aquest primer d'abril els autònoms que han hagut de suspendre les seves activitats podien ja sol·licitar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INPS) una ajuda de 600 euros per al mes de març, inclosa en un decret del Govern amb mesures financeres.

Tanmateix el portal d'internet habilitada es va col·lapsar a causa de l'alt nombre d'accessos i diversos atacs informàtics, segons va explicar el president de l'INPS, Pasquale Tridico.

Tridico va assenyalar que aquest matí el sistema rebia cent sol·licituds per segon, un ritme "mai vist", i va denunciar una sèrie d'atacs informàtics en les últimes hores.