Itàlia permetrà els viatges interns des del 3 de juny i, davant de l'obertura anticipada dilluns vinent de molts negocis al país, establirà mesures com la separació d'un metre entre clients per evitar contagis de coronavirus. El Govern de Giuseppe Conte es va reunir aquest divendres per aprovar dos decrets que avancin la reobertura del país i estableixin mesures de seguretat dins dels negocis a partir de dilluns.

A més, l'Executiu també estudia reobrir les fronteres d'Itàlia el 3 de juny i permetre l'arribada de viatgers de la Unió Europea sense que compleixin una quarantena de 14 dies, encara que aquesta idea encara està en fase d'estudi, van indicar a Efe fonts governamentals. La reunió ha estat posposada en diverses ocasions al llarg de la jornada per permetre les aportacions de les diferents regions i províncies autònomes, dividides últimament sobre la represa de moviments interns.

Itàlia, amb 223.000 d'encomanats i 31.600 morts, continua obrint-se davant de la contracció de la pandèmia i permetrà els viatges entre regions des del 3 de juny, encara que es podrà restringir moviments si les dades empitjoren, segons un esborrany del decret. D'altra banda, des de dilluns vinent, 18 de maig, es posarà fi a tota limitació de moviment dins d'una mateixa regió. Fins ara només podia sortir de casa per comprar menjada, treballar, anar a urgències i des de fa poc per visitar familiars o fer deporti.

El pròxim dilluns, com s'havia anunciat, també obriran gran part dels negocis del país, com les perruqueries o els del sector restauració, com bars i restaurants, l'obertura del qual estava fixada l'1 de juny i que ara només servien "per portar". Això ho hauran de fer, això sí, partint d'un protocol de seguretat que el Govern ha acordat amb les regions aquest mateix divendres. Molts comerciants italians han expressat la seva preocupació per la falta d'indicacions a sol tres dies de la seva tornada a l'activitat.

Protocol de seguretat

El president de la Conferència de Regions, Stefano Bonaccini, va confirmar en un comunicat que s'ha assolit un acord amb l'Executiu central sobre uns protocols que permetin la reobertura dels negocis en seguretat dilluns vinent.

En la proposta el Govern inclourà al seu decret s'estableixen mesures de seguretat en restaurants, negocis turístics, perruqueries, comerços minoristes, piscines, gimnasos, jardins, museus i biblioteques. Als restaurants, per exemple, les taules han d'estar separades almenys un metre, davant els més de dos dels quals s'havia parlat en els últims dies i que inquietava al sector, i la distància es podrà reduir si s'utilitzen separadors.

Els locals podran prendre la temperatura als seus clients i impedir el seu pas si superen els 37,5 graus, proporcionaran productes desinfectants i netejaran l'establiment diverses vegades al dia. En els negocis que permetin asseure's s'afavorirà el sistema de reserva i dins no hi podrà haver més persones que cadires, mentre en els que no permetin asseure's s'haurà de dosificar l'entrada de clients per mantenir un metre de separació entre si.

Els clients hauran d'utilitzar la màscara fins que s'asseguin a la taula, després s'hauran de desinfectar les superfícies i es proposa que els locals publiquin els seus menús perquè puguin ser consultats als mateixos telèfons mòbils.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat