França proposarà als seus socis europeus que la reobertura de les fronteres exteriors de l'espai Schengen es dugui a terme l'1 de juliol, amb la possibilitat de controls específics per als viatgers que arribin de països amb una situació epidèmica més delicada. El secretari d'Estat d'Exteriors, Jean-Baptiste Lemoyne, competent en matèria de turisme, ha avançat en una entrevista al canal "BFMTV" la que serà la posició del seu país en la reunió de ministres d'Interior de la Unió Europea convocada per a aquest divendres.

Lemoyne també ha afirmat que entre els membres de Schengen ja hi ha "una gran convergència per a l'aixecament dels controls" a les fronteres interiors "entorn del 15 de juny", i que les tres quartes parts dels països estan en favor d'aquesta idea. Sense respondre directament a una pregunta sobre les condicions per viatjar a Espanya, va dir que "globalment a partir de la segona quinzena de juny serà més fàcil viatjar dins de la Unió Europea. Tant millor".

El Govern, però ha puntualitzat aquest dijous que l'obertura de la "mobilitat internacional segura" tindrà lloc a partir de l'1 de juliol, hores després que la ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, hagi afirmat davant de corresponsals estrangers que el 22 de juny s'eliminarien les restriccions en els trànsits terrestres amb França i Portugal.

Sobre el cas del Regne Unit, que des del dia 8 de juny imposarà una quarantena de 14 dies a les persones que entrin des de l'estranger, Lemoyne ha confirmat que per part de França "la regla és la reciprocitat", la qual cosa significaria aplicar també una quarantena. Però a continuació ha comentat que espera que d'aquí a finals de mes s'aixequin aquest tipus de restriccions.

Al seu parer, durant aquest mes hi ha temps per fixar una posició sobre els desplaçaments fora de l'espai Schengen, la qual cosa podria incloure llistes de països als quals calgués aplicar controls particulars tenint en compte la situació del coronavirus.

El secretari d'Estat francès ha recordat que el seu país és "el número u" mundial pel nombre de turistes internacionals que rep, amb 98,4 milions el 2019, una xifra que ha reconegut que no es repetirà el 2020.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat