El govern britànic ha arribat a un acord amb el Banc d'Anglaterra per rebre fons directament de l'entitat, en lloc de recaptar-los als mercats de deute, per tal d'afrontar la crisi per la Covid-19, segons ha informat aquest dijous el banc central.

Dit d'una altre manera, el Banc d'Anglaterra començarà a imprimir lliures per poder requerir les necessitats financeres de l'Executiu liderat per Boris Johnson, cosa que el Banc Central Europeu (BCE) no pot fer a causa del seu propi tractat de creació.

En un comunicat, la institució explica que ha assolit un acord amb el ministeri d'Economia per ampliar "temporalment" la seva capacitat de "descobert" en el compte amb el banc central, si bé qualssevol diners que es retirin en préstec hauran de ser tornats "abans de final d'any".

El Banc d'Anglaterra subratlla que aquesta eina, que es va fer servir per última vegada durant la crisi creditícia de 2008, quan el descobert del govern al banc va ascendir a 22.700 milions d'euros pels 420 milions d'euros que té habitualment. Tanmateix l'Executiu continuarà venent als mercats financers els seus bons de deute sobirà.

El mercat serà la primera font

"El govern continuarà utilitzant els mercats com a primera font de finançament i la seva resposta a la Covid-19 serà finançada totalment a través de préstecs addicionals, (adquirits) mitjançant les operacions normals de gestió de deute", afirma el banc central en la seva nota.

L'entitat explica que, des que la gestió del compte en efectiu governamental coneguda com a Ways and Means va ser traspassada del departament del Tresor al banc central l'any 2000, ha estat utilitzada en ocasions d'emergència, com el 2008 i ara.

Banc d'Anglaterra - Europa Press

Façana del Banc d'Anglaterra | Europa Press

Normalment, el compte té un saldo de 400 milions de lliures (460 milions d'euros) "per donar suport a la gestió dels diners en efectiu" del govern, que ara podrà ampliar-se, diu el comunicat. El Banc d'Anglaterra també ha comunicat que publicarà setmanalment l'estat del descobert.

L'Executiu conservador britànic necessita accedir a milers de milions de lliures per sufragar el paquet de mesures de suport a llars i empreses que ha promès per combatre la crisi econòmica generada per la pandèmia del nou coronavirus.

La possibilitat de retirar fons directament del banc central li dona marge de maniobra al govern davant de la caiguda prevista de la recaptació d'impostos per la paralització de l'economia i la volatilitat dels mercats financers i de deute.

L'anunci d'aquest acord de finançament d'emergència s'ha conegut després que l'oficina nacional d'estadístiques (ONS) hagi informat de què el producte interior brut (PIB) es va contreure un 0,1% el febrer al Regne Unit, abans fins i tot del tancament dels comerços i empreses per frenar la propagació del virus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat