Malgrat que va arribar més tard i que l'epicentre continua sent Europa, l'Amèrica Llatina cada cop pateix més la pandèmia del coronavirus. En aquests moments ja no hi ha cap país sense casos de COVID-19 a la regió. El passat 19 de març Haití es va convertir en l'últim país de la zona en confirmar la presència del virus.

A mesura que s'ha anat expandint el virus, els diferents països han anat prenent mesures per evitar l'expansió. Mesures que van des del tancament de fronteres a l'autoaïllament obligatori dels ciutadans. Per països, t'expliquem com estan les xifres de la pandèmia i què ha fet cada govern per aturar-ho.

ARGENTINA

Argentina va ser el primer país de Llatinoamèrica en reportar el primer mort de coronavirus. Va ser el passat 7 de març. Una setmana més tard, el govern presidit per Alberto Fernández va demanar als argentins que es quedessin a casa i, pocs dies després, el 20 de març, ja es va decretar la quarantena obligatòria. Actualment hi ha 502 infectats i ja s'ha confirmat la transmissió comunitària. Hi ha fins a 8 víctimes mortals.

BOLÍVIA

Bolívia és encara un dels països amb menys casos. Tot i això, el país ha pres mesures molt dures per lluitar contra d'expansió del virus. Aquest dimecres dia 25 es va decretar l'estat d'emergència i es va decidir tancar totes les fronteres, fins ara es permetia entrar al país als viatgers amb passaport del país i també als estrangers, però havien de sotmetre's a una quarantena. En aquests moment ja ningú pot entrar ni sortir del país. A més, els ciutadans només poden sortir a aprovisionar-se un cop per setmana. Només ha reportat 38 infectats i cap mort, de moment.

BRASIL

Brasil és el país més poblat i el que té, també, el major nombre de casos. Tot i això, no ha decretat el confinament de la població. El seu president, Jair Bolsonaro, ha decidit tancar les fronteres per un termini de 15 dies i suspendre les classes i els actes massius en les regions amb més casos, Sao Paulo i Río de Janeiro. Als restaurants de Brasilia s'obliga a deixar dos metres de distàncies entre les taules. Hi ha 2.554 casos i 59 morts.

COLÒMBIA

A Colòmbia també es va decretar l'estat d'emergència i el tancament de fronteres fa una setmana, però a mesura que han anat augment els casos les mesures s'han endurit encara més. El passat dimarts dia 24 es va decretar una quarantena de 19 dies. Actualment hi ha 470 contagis i 4 morts.

CUBA

S'han suspès les classes, s'han prohibit els viatges a l'estranger i s'ha suspès el transport públic. Hi ha 57 infectats i un mort.

EQUADOR

L'estat d'excepció també ha estat decretat a l'Equador. La mesura inclou un toc de queda de 9 de la nit a 5 de la matinada i la suspensió de totes les activitats, exceptuant les de primera necessitat. No s'han tancat fronteres, però tots els viatgers procedents de zones de risc, com Espanya, estan obligats a fer una quarantena de 14 dies. Actualment hi ha 1.200 contagiats i 29 morts.

GUATEMALA

S'han tancat les fronteres per estrangers durant dues setmanes i tots els ciutadans del país que tornin d'un país de risc han de fer quarantena. També s'ha decretat l'"estat de calamitat pública" i de "màxima alerta" per destinar fons a la lluita contra el virus. Hi ha 24 infectats i un mort.

HONDURES

Com Guatemala, s'han tancat les fronteres per estrangers i els ciutadans del país han de fer quarantena si venen de zones de risc. Hi ha 52 infectats, però cap mort.

MÈXIC

Mèxic és del països més afectats per coronavirus de la regió d'Amèrica Central, però, en canvi, és el que menys restriccions ha fet. S'ha limitat l'accés per la frontera amb els Estats Units per aquells que ho facin per turisme, però l'accés aeri al país continua funcionant amb normalitat. Això sí, les classes estaran suspeses durant un mes, però la vida al carrer continua fent-se amb certa normalitat, tret dels actes massius. Hi ha 405 infectats i cinc morts.

PERÚ

Va ser el primer país de la regió en decretar una quarantena general obligatòria i el tancament de les fronteres, el passat 15 de març. També s'ha endarrerit l'inici del curs escolar del 16 de març al 30. Hi ha 480 infectats i 9 morts.

PANAMÀ

A Panamà també es veta l'entrada d'estrangers i els vols internacionals estan suspesos. També s'ha decretat el tancament dels establiments comercials de tot el país, tret dels de primera necessitat. Hi ha 558 infectats i 8 morts.

PARAGUAI

Tancament de fronteres, suspensió de classes i cancel·lació de tot acte massiu ha estat alguna de les mesures que ha pres el govern de Paraguai. Hi ha 37 infectats i tres morts.

XILE

El govern de Xile va decidir el passat 18 de març decretar l'estat d'excepció per catàstrofe, durant 90 dies, i tancar totes les fronteres. També estan suspeses les classes, les visites a les residències i les reunions massives. S'obliga als contagiats i als qui hagin tingut contacte amb ells a fer una quarantena de 14 dies que, d'incomplir-se, pot comportar multes de fins a 3.000 dòlars. A Xile hi ha 1.142 casos i 3 morts. 

VENEÇUELA

Finalment, Veneçuela també està en quarantena, amb la major part dels vols a l'exterior del país cancel·lats. A més, als ports i aeroports es tren la temperatura a tothom qui hi va. També s'han suspès les classes, els esdeveniments esportiu, les concentracions en llocs públics i els restaurants només poden servir per emportar. En aquest país hi ha 106 infectats i cap mort.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat