El mes de desembre és el més ideal per a alguns de fer balanços i buscar què s'ha fet bé i què no durant els últims 12 mesos. Corea del Nord també ha volgut aprofitar aquest mes, malgrat que l'any nou coreà és al mes de gener, per treure pit. El principal diari de Corea del Nord, el Rodong Sinmun, ha publicat aquest dissabte un editorial afirmant que haver erradicat la covid del país. Així tal com assegura l'escrit, el règim ha aconseguit la que ha estat la "gran victòria" d'aquest any i destaca que la gestió del líder Kim Jong-un va ser clau per aconseguir-ho.

"La gran victòria obtinguda pel nostre poble aquest any ha estat, sobretot, fruit de la destacada capacitat de lideratge del respectat secretari general (Kim Jong-un), que va implementar les polítiques contra epidèmies de la manera més àgil i científica i va mobilitzar tot el Partit (dels Treballadors), tot l'Estat i tot el poble per fer-ho realitat", diu la peça. El text assegura que "amb gran predisposició i una forta determinació, (Kim) va establir les restriccions per a la quarantena del país adoptant mesures preventives i estrictes des del primer brot del maliciós virus".

Fins al maig passat, Corea del Nord va assegurar no haver detectat un sol cas de covid i estar completament lliure del patogen gràcies a l'extrem aïllament que va adoptar el país des del febrer del 2020.

"En plena turbulència sanitària mundial, el nostre país va establir un nou rècord en aconseguir mantenir el període més llarg de quarantena a la història del món en haver previngut l'entrada del virus maligne durant dos anys i tres mesos", assegura l'article.

Corea del Nord treu pit de l'estricte control i plantejament per controlar les fronteres, sobretot, la que comparteix amb la Xina. La majoria d'experts, però, constaten que segurament el virus va entrar molt abans al país. Preocupava especialment l'estat de salut de la població i la incidència que podria tenir el virus en una població que no estava vacunada contra la covid

Corea del Nord va detectar casos de coronavirus el mes de maig

Després de detectar la presència del virus al maig, el règim va publicar diàriament dades que no es corresponien en absolut amb el que altres països havien experimentat  i que mostrava que en només vuit setmanes gairebé un 20 % de la població havia experimentat "febres" (el terme usat pel règim, atesa la seva falta de capacitat per fer tests) i que el nombre de morts va ser de tot just 74. En un país, com s'ha especificat, on la població no havia estat vacunada. Fins aleshores, de fet, Corea del Nord havia rebutjat enviaments massius de vacunes per part d'organitzacions com COVAX.  

Setmanes després que l'aliança per a la vacunació GAVI afirmés que el país havia rebut -sense precisar quantes ni de quina mena- al juny vacunes procedents de la Xina, el règim va suggerir que el virus va penetrar al país perquè ciutadans nord-coreans van tocar uns fulletons de propaganda que solen envien en globus activistes des de Corea del Sud.

I tot just tres mesos després d'haver detectat per primera vegada la covid, a l'agost, Kim Jong-un va declarar sobtadament la “victòria” sobre el virus, i des de llavors Pyongyang no ha informat d'un sol contagi.

 

 

Imatge principal: el líder nord-coreà, Kim Jong-un, en un discurs sobre la situació a Corea del Nord i el coronavirus fa uns mesos / Europa Press