Corea del Nord accelera les exhibicions militars enmig dels preparatius i maniobres de Corea del Sud i els Estats Units per commemorar els 70 anys d'aliança. L'agència sud-coreana Yonhap ha informat aquest dimecres al matí del llançament de diversos míssils de creuer des de la costa nord-est dirigits al mar del Japó. Ara per ara, es desconeixen els detalls dels projectils, tot i que se sospita que són de llarg abast. L'Estat Major sud-coreà ha confirmat aquesta informació en un comunicat oficial. Es tracta del desè llançament de míssils realitzat enguany per Pyongyang, la meitat dels quals s'han efectuat a manera de resposta per la celebració de les grans maniobres dels aliats 'Freedom Shield' (Escut de llibertat, en anglès), que van començar el passat 13 de març i conclouen demà. Diumenge passat, Corea del Nord va fer una simulació de contraatac nuclear contra aquests dos països.

Corea del Nord llança míssils en plena maniobra dels aliats

D'acord amb la nota oficial, l'Exèrcit sud-coreà "ha detectat diversos míssils de creuer llançats des de la zona d'Hamhŭng, a la província d'Hamgyong del Sud (nord-est del país) cap al mar de l'Est (com anomenen el mar del Japó a les dues Corees) cap a les 10:15 hores (1:15 GMT) d'avui", indica l'Estat Major Conjunt de Corea del Sud. A diferència del llançament de míssils balístics, els projectils de creuer no estan recollits en les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU que castiguen el règim de Pyongyang pel desenvolupament del seu programa d'armes de destrucció massiva. El llançament d'avui es produeix tan sols tres dies després que Corea del Nord llancés un míssil balístic per primer cop. El passat 16 de març, el règim de Kim Jong-un va disparar també al mar del Japó un míssil balístic d'abast intercontinental, un Hwasong-17, el seu projectil amb més abast. Pyongyang ja va prometre repetidament que respondria amb contundència als exercicis Freedom Shield, els més importants que han realitzat els aliats des de 2018.

Tensió màxima a la península coreana

La tensió és palpable a la península coreana. Amb tot, Seül i Washington continuaran amb normalitat la seva exhibició d'amistat militar. "L'exèrcit de la República de Corea (nom oficial) completarà amb èxit l'exercici conjunt del post de comandaments 'Freedom Shield' sota una ferma postura combinada de defensa mentre continua executant amb fermesa les maniobres sobre el terreny Warrior Shield", ha afegit l'Estat Major. Els exercicis seguiran en els pròxims dies, i es preveu que un portaavions estatunidenc de propulsió nuclear tingui un paper central la setmana vinent. La península viu un nivell històric de tensió després que el 2022 el règim de Pyongyang ordenés un nombre rècord de proves militars i que els aliats tornessin a fer grans maniobres i a desplegar portaavions de propulsió nuclear o bombarders estratègics en la península.