El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha clausurat un important ple del partit únic instant a incrementar l'arsenal d'armes nuclears de curt abast i presentant un nou sistema d'artilleria de gran calibre, segons han informat aquest diumenge mitjans estatals, la qual cosa apunta que el règim intensificarà l'esperit bel·ligerant mostrat el 2022. "En una situació en la qual Corea del Sud s'ha convertit indubtablement en un enemic evident, la producció en massa d'armes nuclears tàctiques és important i necessària i per això hi ha la necessitat d'augmentar en proporció geomètrica el nombre d'ogives nuclears", va dir Kim al tancament d'un important plenari del partit únic que va concloure en la vigília a Pyongyang.

Per tercer any, Kim ha optat per rebutjar el seu antic discurs d'Any Nou, que ha estat substituït per la seva al·locució per clausurar aquests plens dissenyats per traçar les polítiques dels propers 12 mesos. Les paraules de Kim arriben després d'un any en què Corea del Nord ha realitzat un número rècord d'assajos, entorn del mig centenar, d'armes de destrucció massiva i en què la tensió a la península coreana ha assolit nous màxims. El règim ha testat amb èxit tota mena de sistemes nous, des de míssils hipersònics al Hwasong-17, el seu míssil balístic intercontinental (ICBM) amb més abast potencial, o un nou motor de combustible sòlid destinat a millorar l'eficiència dels seus futurs ICBM, i al setembre el mateix Kim va anunciar una llei per autoritzar els atacs nuclears preventius.

L'increment en el nombre d'assajos de míssils respon, d'una banda, al pla de modernització armamentística aprovat el gener de 2021 i per un altre s'ha utilitzat per replicar Seül i Washington, que, davant de la falta de voluntat de diàleg, van reprendre l'any passat les seves grans maniobres militars i el desplegament rotatori d'actius estratègics nord-americans a la península. "La primera missió de la nostra força nuclear és dissuadir d'una guerra i salvaguardar la pau i l'estabilitat però, si no aconsegueix la dissuasió, llavors durà a terme la seva missió secundària, la qual no serà una tasca defensiva", va advertir Kim en el seu discurs publicat avui.

Artilleria de gran calibre

Alhora, l'agència KCNA va publicar una informació addicional afirmant que l'armament que Pyongyang va provar dissabte i aquest mateix diumenge és un nou equip d'artilleria de grans proporcions. L'exèrcit sud-coreà, que considera aquest tipus de sistemes com míssils balístics de curt abast (SRBM), va reportar dissabte el llançament de tres d'aquests projectils i d'un altre d'addicional aquest diumenge. L'article de l'agència estatal de notícies nord-coreana assenyala que es tracta d'un nou llançacoets múltiple de 600 mil·límetres que vindria a ser similar al sistema conegut com a KN-25 i que el mateix Kim va assegurar que pot ser equipat amb caps nuclears tàctics.

En el tancament de la reunió, el líder del nord també va instar a continuar desenvolupant míssils ICBM que serveixin com a element per a "un ràpid contraatac nuclear" i a posar aviat en òrbita un satèl·lit de reconeixement que el règim va provar recentment i que pretén tenir llest a l'abril. A Seül, les paraules de Kim Jong-un i la presentació del nou sistema armamentístic es van replicar amb duresa. El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, va instar a l'exèrcit a "respondre de manera resolta i amb determinació qualsevol provocació duta a terme per l'enemic", mentre que l'ús d'armes atòmiques per part de Pyongyang "conduiria al final del règim de Kim Jong-un". Al seu torn, el diari japonès 'Yomiurí' ha informat que Tòquio i Seül estan meditant compartir en temps real informació dels seus sistemes de satèl·lits per poder reforçar la seva preparació davant de l'increment de llançaments per part nord-coreana.