El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha tancat la porta a un dels anhels del règim nord-coreà que s'ha allargat dècades: la reunificació de les dues Corees. Kim ha demanat modificar la constitució i inscriure Corea del Sud com a principal enemic nacional, així com la necessitat d'envair-la i annexionar-la en cas de guerra. Segons indica EFE, els experts en l'hermètic règim de Pyongyang apunten que aquesta nova decisió del líder nord-coreà constata el gir estratègic i diplomàtic cada cop més profund i perillós del país

A la sessió parlamentària que ha tingut lloc a la capital nord-coreana on ha participat Kim, aquest ha insistit que la constitució de Corea del Nord ha de reflectir que el veí és l'"Estat més hostil" i que amb ell que ja no hi cap "reconciliació ni reunificació". "Al meu entendre, podem especificar a la nostra Constitució la qüestió d'ocupar, subjugar i recobrar completament la República de Corea (nom oficial del Sud) i annexar-la com a part del territori de la nostra República en cas que esclati una guerra", ha sentenciat el líder suprem nord-coreà, qui ha afegit: "Avui l'Assemblea Popular Suprema posa fi a gairebé 80 anys de relacions Nord-Sud i legisla la nostra nova política vers el Sud". 

La política més bel·ligerant en dècades

KIim Jong-un ha insistit en la relació entre Corea del Sud i Washington, sostenint que l'aliança entre tots dos països només intenta acabar amb el seu país. En mig d'aquest discurs alarmista i bel·ligerant, el líder nord-coreà ha sentenciat: "No volem la guerra, però no tenim intenció d'evitar-la". Tot plegat, preocupa fora de les seves fronteres. En un article publicat al web 38 North dijous passat per dues eminències nord-americanes en la regió, Robert Carlin, partícip en incomptables negociacions amb Pyongyang, i Siegfried Hecker, testimoni excepcional dels avenços del programa nuclear nord-coreà, un esclat violent és més possible que en dècades anteriors.

"La Península de Corea viu la seva situació més perillosa des de principis de juny de 1950 (quan va començar la Guerra de Corea). Potser sona massa dramàtic, però creiem que, igual que el seu avi el 1950, Kim Jong-un ha pres la decisió estratègica d'anar a la guerra", amb aquesta advertència comencen el seu article. Tots dos argumenten que Kim ha abandonat la màxima que ha guiat l'estratègia exterior nord-coreana les últimes tres dècades —normalitzar llaços amb els EUA— en considerar que tota opció està esgotada i que, per això, el llenguatge bel·licista i hostil que Pyongyang ha intensificat des del 2023 no és "fanfarroneria".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!