Corea del Nord ha accelerat el seu programa per “construir i desplegar” el seu primer model operatiu de submarí capaç de disparar míssils balístics, segons un seguit d’imatges obtingudes per satèl·lit i analitzades avui per la web especialitzada 38north.

Les fotografies dels molls de Sinpo (costa oriental), epicentre del programa nord-coreà de míssils balístics llançats per submarí (SLBM), van ser preses el passat 5 de novembre i mostren la presència del que semblen ser “fragments del casc de pressió d’un submarí”, segons el text.

Això apunta a “la construcció d’un nou submarí” amb capacitat operativa el qual analistes americans han nomenat provisionalment Sinpo-C. Aquest submarí es basaria en el model experimental Sinpo, amb el qual es creu que Corea del Nord va llançar per primer cop amb èxit el seu primer míssil SLBM, el Pukguksong-1, l’agost del 2016.

Continuen les proves nuclears però no es preveu un nou llançament

Les imatges mostren la presència del que sembla ser un tub de llançament, la qual cosa suggereix que Pyongyang continua amb les proves d’ejecció per perfeccionar la seva tecnologia SLBM, detectades ja el passat estiu.

No obstant això, les fotos no mostren cap activitat que apunti a un proper llançament d’un míssil Pukguksong-1 o d’un nou model de SLBM.

Avanç evident en el programa nuclear nord-coreà

Les imatges confirmen l’avanç que ha mostrat en els darrers dos anys el programa del règim de Kim Jong-un per desenvolupar submarins capaços de disparar SLBM.

En cas d’aconseguir desplegar unitats plenament operatives, la naturalesa mòbil dels submarins nord-coreans ampliara enormement l’abast de l’arsenal balístic de Pyongyang i faria molt més difícil detectar els seus llançaments.

Durant el darrer any, la insistència de Corea del Nord en continuar impulsant els seus programes d’armes de destrucció massiva i la retòrica bel·ligerant amb la que ha respost el president dels Estats Units, Donald Trump, ha elevat la tensió regional a nivells no vistos des del final de la Guerra de Corea (1950-1953).