El cop d'Estat que ahir va tenir lloc a Turquia va deixar imatges absolutament inèdites. Si en altres ocasions les informacions i imatges trigaven a arribar, ahir a la nit tot el món podia ser a Turquia i veure què passava, pràcticament al minut.

En un primer moment, quan el primer ministre del país, Binali Yildirim, va sortir per la televisió anunciant un "aparent intent de cop d'Estat", les informacions eren confuses i ningú sabia si realment s'estava produint. Els dubtes es van esvair poc després quan les xarxes socials es van inundar de tancs i militars pels carrers de les principals ciutats del país, tant a Ankara com a Istanbul.

Restriccions en l'accés

Les notícies sobre l'intent de cop d'Estat van inundar les xarxes, tot i les aparents restriccions d'accés en pàgines com Facebook, Twitter o Youtube que es van experimentar durant les primeres hores de l'aixecament.

Immediatament després de l'inici de l'intent de cop, alguns usuaris asseguraven que existien problemes o que els resultava impossible accedir als serveis de xarxes socials. Twitter va dir que sospitava d'una "desacceleració intencionada" del seu trànsit, i YouTube va comentar que estava al corrent de les notícies sobre la seva possible caiguda a Turquia, tot i que no experimentava cap problema tècnic aparent.

Les restriccions, suposadament intencionades, no van impedir que els usuaris pengessin imatges com aquestes, on es veuen els militars disparant contra alguns manifestants que havien sortit al carrer per protestar contra el cop.

Periscope va ser l'estrella mediàtica de la nit. Milers de ciutadans van retransmetre en directe com va transcorre el cop des del lloc dels fets. El següent mapa mostra totes les emissions en directe que es van fer ahir a la nit des de Turquia.

Erdogan, per FaceTime

La imatge, però, que quedarà per a la posteritat serà la d'Erdogan fent una primera declaració institucional per FaceTime, un fet insòlit fins ara. El president de Turquia, un enemic declarat de les xarxes i que habitualment ha criticat Facebook i Twitter, es va dirigir al país mitjançant una videotrucada emesa en directe per la televisió.

Erdogan, que estava en una petita regió de Turquia de vacances, va fer, a través del micròfon que enregistrava el so de la trucada, una crida als ciutadans a prendre el carrer. També va escriure per Twitter: "Faig una crida a la nostra nació a anar a aeroports i places per apropiar-se de la nostra democràcia i de la nostra voluntat nacional". També va repiular publicacions del primer ministre i del compte oficial de la presidència que condemnaven el cop d'Estat.

Els ciutadans turcs van respondre a la crida del president amb contundència i van prendre els carrers. Aquesta part del cop, també retransmesa per les xarxes. Un clar canvi de tendència, que ens deixa una versió 2.0 d'un alçament militar i de com combatre'l.