Continua la topada entre Israel i l'ONU, ara amb visats denegats i la resposta d'António Guterres. Tot va començar en la reunió del Consell de Seguretat d'aquest dimarts, quan el secretari general de l'ONU va denunciar "clares violacions del dret internacional a Gaza" i va considerar que l'atac de Hamàs "no ve del no-res, sinó de 56 anys d'ocupació". Les declaracions no van agradar gens als dirigents israelians, com l'ambaixador davant l'ONU, Guilad Erdán, que va demanar la dimissió de Guterres i el va acusar de ser "comprensiu amb el terrorisme i els assassinats".

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte, atacs i l'ajuda humanitària a Gaza

El xoc ha seguit aquest dimecres, quan Erdán ha anunciat que Israel rebutjarà els visats als representants de l'ONU per les paraules del secretari general. De fet, Israel ja ha començat a adoptar aquesta política i ha denegat el visat al subsecretari general d'Afers Humanitaris de Nacions Unides, Martin Griffiths. "És hora de donar-los una lliçó", ha afirmat l'ambaixador en una entrevista amb la ràdio de l'exèrcit israelià, en referència als alts càrrecs de l'ONU.

Rishi Sunak i Pedro Sánchez, sobre l'ONU i Israel

Davant dels fets, Guterres ha acusat els representants israelians de "tergiversar" les seves paraules i ha tornat a condemnar les accions del grup islamista. Tanmateix, no s'ha retractat del que va dir sobre les violacions del dret internacional a Gaza ni de l'origen del conflicte. En una breu declaració sense preguntes aquest dimecres, tampoc no ha fet pas cas de les peticions de dimissió. El secretari general de l'ONU s'ha limitat a recordar que dimarts va condemnar "inequívocament els actes de terror de Hamàs a Israel, horribles i sense precedents" i que "res pot justificar l'assassinat deliberat, el segrest de civils ni el llançament de coets contra objectius civils". De la mateixa manera, ha insistit en la idea que "els greuges al poble palestí no poden justificar els atroços atacs de Hamàs" ni viceversa.

Israel no és l'únic estat que ha criticat Guterres per les declaracions d'aquest dimarts. El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha afirmat mitjançant el seu portaveu que discrepa de les paraules del secretari general de l'ONU: "Evidentment, no estem d'acord amb la descripció plantejada. Tenim clar que no hi ha ni hi pot haver justificació per al bàrbar atac terrorista de Hamàs, impulsat per l'odi i la ideologia". També és veritat que s'ha distanciat de la petició de dimissió i ha assegurat que continuarà donant suport a Nacions Unides. En canvi, el president del govern espanyol en funcions i president de torn de la Unió Europea, Pedro Sánchez, ha traslladat el seu suport a Guterres i ha defensat que el que fa és reclamar una pausa humanitària —una crida a la qual ell també s'ha sumat.