El conservador Alexander Stubb s'ha imposat per la mínima en la segona i decisiva volta de les eleccions presidencials finlandeses d'aquest diumenge al seu rival, l'ecologista Pekka Haavisto, i serà el pròxim cap d'Estat del de la república nòrdica. Amb el 98,3% escrutat, Stubb ha obtingut el 51,7% dels vots, enfront del 48,3% de Haavisto, una diferència molt inferior al que pronosticaven els sondejos previs, però suficient per a succeir en la Presidència al també conservador Sauli Niinistö. Es tracta del resultat més ajustat en uns comicis presidencials des que es va instaurar el sufragi directe per a triar al cap d'Estat en 1994. El president finlandès té com a principal competència gestionar la política internacional i de seguretat, en consens amb el govern, una qüestió de màxima actualitat per les tibants relacions amb Rússia arran de la invasió d'Ucraïna i el recent ingrés de Finlàndia en l'OTAN l'abril del 2023.

"És l'honor més gran de la meva vida. No hi ha tasca més gran que ser el president de la República", ha dit Stubb a la premsa, visiblement emocionat després de conèixer els resultats. "Estic orgullós que en un moment tan complicat en la situació geopolítica global hàgim estat capaces de fer una campanya tan civilitzada, no és una cosa fàcil de veure avui dia en altres països", ha afegit. Amb aquest triomf electoral, Stubb es convertirà en el segon president del partit conservador Kokoomus des de 1956, seguint el camí del cap d'Estat sortint, Sauli Niinistö, qui ha esgotat els seus dos mandats de sis anys.

Haavisto, el seu rival, lloa al nou president

Per la seva part, Pekka Haavisto ha felicitat Stubb i ha afirmat que Finlàndia tindrà un president molt competent, gràcies a l'àmplia experiència internacional del seu rival. El candidat ecologista ha ressaltat que el seu resultat ha estat millor que el que pronosticaven les últimes enquestes, que li atorgaven un màxim del 47% dels vots, però s'ha lamentat que la millora en l'etapa final de la campanya no va ser suficient per a aconseguir la victòria. Stubb i Haavisto van accedir a la segona volta de les presidencials després d'imposar-se als altres set aspirants en la primera votació celebrada fa dues setmanes, en la qual van obtenir el 27,2% i el 25,8% dels sufragis, respectivament.

Exprimer ministre i alt càrrec del BEI

El candidat conservador ha estat cap de Govern (2014-2015) i ministre de Finances i d'Afers Exteriors, encara que feia gairebé set anys que estava allunyat de la política finlandesa, temps en el qual va exercir com a vicepresident del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i com a professor universitari. Per part seva, Haavisto, històric líder i membre fundador del partit dels Verds finlandesos, va ser ministre d'Exteriors en l'anterior legislatura, període en el qual Finlàndia va ingressar en temps rècord en l'OTAN, i aquests són els seus tercers comicis presidencials consecutius.