L'atac de l'Exèrcit d'Israel que va acabar amb la vida de set treballadors de l'ONG World Central Kitchen (WCK) Es creu que es tracta dels primers treballadors humanitaris estrangers assassinats a la guerra de Gaza des del 7 d'octubre, i que ja s'han cobrat més de 32.800 víctimes, la majoria dones i nens. Per part de les autoritats israelianes han lamentat els fets i han afirmat que van atacar el comboi per una "identificació errònia". Més enllà de la pèrdua de vides, els efectes d'aquest atac s'estan deixant notar, per començar WCK ha suspès temporalment les seves activitats a la zona i diverses ONG seguiran els seus passos. 

Segons informa The Guardian, diverses organitzacions humanitàries que operen a la zona estudien suspendre les missions davant l'augment del perill a Gaza i la incapacitat de garantir la seguretat dels voluntaris. Anera, organització d'ajuda als refugiats a tot l'Orient Mitjà, i Project Hope, entitat d'assistència sanitària, han anunciat que avorten per ara les seves missions a la Franja. Anera ha afirmat que el seu equip ha conclòs que lliurar ajuda de manera segura "ja no és factible".

"Tot i que entenem les greus conseqüències que tindrà aquesta suspensió per a la població palestina, els riscos creixents associats amb el lliurament d'ajuda no ens deixen més remei que aturar les operacions fins que el nostre personal recuperi la confiança que pot fer la seva feina sense risc indegut", ha lamentat en un comunicat Anera. La preocupació per com agreujarà la suspensió d'aquestes missions a la terrible situació a Gaza preocupa dins i fora de les seves fronteres.

La fam no es podrà aturar

El comissionat de l'Agència per als Refugiats de les Nacions Unides (UNRWA en anglès), Philippe Lazzarini, ha assegurat que suposarà  "un enorme desafiament" evitar la fam a la Franja de Gaza, si persisteixen els atacs israelians contra combois humanitaris. O, com sembla que passarà ara, si les ONG es retiren perquè no poden assegurar els seus voluntaris. "L'assassinat dels treballadors humanitaris i l'impediment de l'entrada dels combois d'UNRWA no permetrà salvar vides i evitar la fam", ha lamentat Lazzarini. 

Segons el mitjà israelià Haaretz, que cita fonts de defensa, un dron israelià va arribar a disparar tres vegades contra un comboi de World Central Kitchen a la ciutat de Deir al-Balah, al centre de l'enclavament, tot i que els cotxes estaven clarament marcats amb el logotip de l'organització. El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha apuntat que tot plegat ha estat un fet tràgic: "Això passa en temps de guerra. Ho estem investigant a fons, estem en contacte amb els governs [dels estrangers entre les víctimes] i farem tot el possible perquè no torni a passar".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!