El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat la pròrroga d'un any, fins el 31 d'octubre de 2023, del mandat de la Missió de les Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental (Minurso). En la resolució, l'organisme reafirma el seu compromís per ajudar les dues parts involucrades en el conflicte, el Front Polisario i les autoritats del Marroc, a trobar "una solució justa i duradora". En aquest sentit, anima les parts a tornar a la taula de negociacions sense condicions prèvies. La resolució ha rebut 13 vots a favor i 2 abstencions, les de Rússia (que en els últims anys s'ha abstingut en aquest tema) i Kenya, tradicional aliat del Front Polisario.

El text ha posat en valor la tasca de la Minurso i ha destacat els esforços del nou enviat per al Sàhara, Staffan de Mistura, però no esmenta el fet que durant l'any que porta encara no ha aconseguit visitar el territori per les condicions que el Marroc va pretendre imposar-li. El Consell tampoc no ha mencionat "la ruptura de l'alto el foc" declarada pel Front Polisario el novembre del 2020, que s'ha traduït en una guerra de baixa intensitat que el Consell no ha abordat en les diverses reunions. 

El Front Polisario denuncia l'"ambigüitat" de Consell

L'ambaixador marroquí, Omar Hilale, que ha declarat en sortir del Consell, ha considerat que el text de la resolució "consagra de manera irreversible la preeminència, credibilitat i serietat del pla de l'autonomia marroquina" i reafirma "el suport massiu de la comunitat internacional a aquest pla". Hilale s'ha referit a la possibilitat que el seu país torni a la taula de negociacions i ha insistit en la necessitat que Algèria hi participi com a part implicada en el conflicte, i no només com a observadora, que és el paper que li atorga l'ONU en el conflicte.

D'altra banda, Sidi Omar, representant del Front Polisario a l'ONU, ha reafirmat que no participaran en un procés de negociació que es desviï del que van establir l'ONU i la Unió Africana. "El Consell va establir, sota la seva autoritat, la Minurso per celebrar un referèndum lliure, just i sense restriccions que permeti al poble del Sàhara Occidental exercir el seu dret inalienable a la lliure determinació i independència", ha recordat Omar.

El Front Polisario també ha considerat com un "fracàs" que el mandat de l'ONU no tingui mesures pràctiques per garantir la seva implementació. En aquest sentit, ha denunciat la "inacció" del Consell de Seguretat davant "els agressius i persistents intents" del Marroc per "obstaculitzar i soscavar" el mandat. Ha acusat el Consell de practicar una "ambigüitat destructiva" en comptes d'adoptar un enfocament "equilibrat, inequívoc i coherent" amb l'objectiu d'impulsar un procés de "pau i realitats sobre el terreny". Alhora, ha reivindicat el dret del poble sahrauí per "utilitzar tots els mitjans legítims, inclosa la lluita armada", amb l'objectiu de "defensar el dret inalienable a la lliure determinació".