El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, s'ha reunit aquest dijous a la capital ucraïnesa amb el president del país envaït per Rússia, Volodímir Zelenski. De fet, Guterres ha viatjat a la ciutat directament des de Moscou, on previament s'havia reunit amb el líder rus, Vladímir Putin. Malgrat les promeses del president de Rússia per pactar un alto el foc i evacuar la població civil de l'assetjada ciutat portuària de Mariúpol, en el transcurs de la seva visita, l'alcalde de Kíiv, Vitali Klichkó, ha informat de dos impactes de míssil russos contra la ciutat. En la seva adreça conjunta als mitjans després de la reunió, Guterres i Zelenski s'han mostrat optimistes pel pla de l'ONU i la Creu Roja per evacuar els civils de l'aceria d'Azovstal.

Evacuar Mariúpol

El secretari general de l'ONU ha afirmat aquest dijous que l'organització fa "tot el possible" per a evacuar els civils de la planta metal·lúrgica d'Azovstal, a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, on romanen refugiades unes 1.000 persones i uns 2.000 soldats ucraïnesos, molts d'ells del batalló ultra d'Azov. "Fem tot el possible perquè es faci una realitat. La meva primera i única prioritat són les persones que sofreixen i que han de ser rescatades", ha dit en una roda de premsa després de reunir-se amb el president ucraïnès, recollida per Efe. Guterres ha destacat que després d'unes "intenses converses" amb Zelenski per a "fer realitat" l'evacuació de Mariúpol, encara no es pot parlar de terminis concrets. "És una crisi dins d'una altra crisi. Mentre continuem exigint un alto el foc a gran escala, també continuem demanant passos pràctics immediats per salvar vides i alleujar el sofriment", ha admès el diplomàtic portuguès. En aquest sentit, el cap de l'ONU ha parlat de "corredors humanitaris eficaços", "cessaments de les hostilitats a escala local" i "passos segurs per a civils i rutes de subministrament". "Avui dia el poble de Mariúpol està desesperadament necessitat de tal acció. Milers de civils necessiten assistència vital. Molts són gent gran que necessiten assistència mèdica o tenen una mobilitat limitada. Necessiten una via de fuita de l'apocalipsi", ha asseverat.

Zelenski ho veu possible

Al seu torn, Zelenski creu "que és possible un resultat exitós en el desbloqueig d'Azovstal". "Ucraïna està oberta a mantenir negociacions immediates per a evacuar la gent d'Azovstal i per a l'aplicació urgent dels acords aconseguits. També esperem un tracte humà a aquestes persones per part de Rússia. Esperem que aquesta part de la missió del secretari general sigui eficaç", ha subratllat. També ha aprofitat per denunciar que, malgrat les promeses del Kremlin, l'acereria continua sent objecte de brutals bombardejos per part de l'Exèrcit rus. Guterres, qui va dir haver assolit a Moscou un principi d'acord amb el president rus, Vladímir Putin, també ha subratllat que "molts líders han fet esforços per aturar els combats, però, fins ara, no han tingut èxit. Soc aquí per a dir-li a vostè, senyor president, i al poble d'Ucraïna: No es rendeixin", ha dit.