El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat una resolució descafeïnada sobre Gaza, que no inclou un alto el foc. La iniciativa havia estat presentada pels Emirats Àrabs Units (EAU) i ha hagut de reescriure's diverses vegades per les objeccions dels Estats Units, que tenen poder de veto a l'organisme. Després d'una setmana d'intenses negociacions, Washington (i Moscou) s'ha abstingut i ha permès que s'aprovi una resolució que insta el secretari general de l'ONU, António Guterres, a designar un coordinador especial per monitorar i verificar l'enviament d'ajuda humanitària a la Franja.

La resolució ha perillat fins a l'últim moment. Just abans de la votació, l'ambaixador rus davant l'ONU, Vasili Nebenzia, ha proposat una esmena per recuperar una cosa que deia el text original: la necessitat de pausar les hostilitats per permetre l'entrada d'ajuda humanitària. I és que, per mor de les objeccions dels EUA, la frase havia estat substituïda per una referència més vague a la necessitat de fer "passes urgents" per a un cessament de les hostilitats. Així, una majoria dels països en el Consell de Seguretat han donat suport a l'esmena russa... però Washington l'ha vetat. Aleshores, Rússia s'ha abstingut per permetre que tirés endavant la resolució finalment aprovada (també amb l'abstenció dels EUA). 

La resolució "no és perfecta"

En declaracions prèvies a l'inici de la votació, l'ambaixadora dels EAU davant l'ONU, Lana Nusseibeh, ha admès que el seu text "no és perfecte" i que només un alto el foc servirà per alleugerir les terribles condicions humanitàries a la Franja de Gaza, on ja han mort més de 20.000 persones. Finalment, la resolució demana al secretari general de l'ONU que designi un coordinador humanitari per presentar un mecanisme per accelerar l'enviament d'ajuda i presentar un pla en els pròxims vint dies.

La previsió era que la resolució es votés dilluns passat, però s'ha endarrerit per donar temps als països a negociar un llenguatge que pogués comptar amb el suport de tothom. I és que els EUA ja han vetat dues vegades en solitari les resolucions que demanaven un alto el foc a Gaza. En la primera ocasió, amb l'argument que aquesta idea no reconeixia el dret d'Israel a defensar-se; i en la segona, que no exigia l'alliberament de tots els ostatges de Hamàs com a condició d'aturar els combats. Una altra resolució presentada per Washington per demanar "pauses humanitàries" també va ser vetada per Rússia i la Xina el passat 25 d'octubre. Fins ara, el Consell de Seguretat s'havia reunit en sis ocasions per tractar el tema de Gaza i només en una havia aconseguit consensuar una resolució sense vetos per demanar "pauses humanitàries urgents i prolongades" —tot i que els EUA també es van abstenir—.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!