El Consell Constitucional de França, màxima autoritat constitucional del país, ha validat aquest divendres la polèmica reforma de les pensions del govern del president Emmanuel Macron.  Els 9 membres de l'organisme, coneguts com a les sages, "els savis", han confirmat que la norma és constitucional, inclòs l'augment de l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys, però han censurat sis articles del projecte de llei, segons ha informat el diari Le Monde. D'altra banda, els jutges han rebutjat una petició de referèndum d'iniciativa compartida (RIP) que havia presentat l'esquerra en un intent per frenar la norma, tot i que el pròxim 3 de maig s'hauran de pronunciar sobre un segon text. Així doncs, la decisió del Consell Constitucional suposa un cop dur per als opositors de la llei, que en les últimes setmanes han protagonitzat centenars de protestes i aturades al país per l'aprovació d'aquesta norma a través d'un decret.

De fet, aquest divendres els sindicats han mobilitzat la població per a una nova jornada de protestes, i a París, s'han concentrat davant del Palau Reial, seu del Consell Constitucional, a l'espera del dictamen, que s'ha fet públic a les 18 hores. Les primeres mobilitzacions es remunten al gener, tot i que es van convertir en el dia a dia del país a partir del 16 de març, quan l'executiu de Macron va aprovar la reforma de les pensions a través de l'article 49.3 de la Constitució, sense sotmetre-la al vot de l'Assemblea Nacional. Sobre aquesta qüestió, el Consell Constitucional ha reconegut que l'elecció del procediment és "inusual", però ha determinat que no suposa, per si sola, cap inconstitucionalitat. Tot i això, l'organisme ha insistit que la seva tasca és comprovar si es compleix la Constitució i no "decidir tots els debats que pugui suscitar la reforma de les pensions".

Consell Constitucional Paris Franca Reforma Pensions / EFE
El Consell Constitucional s'ha blindat davant la possibilitat de protestes i incidents als carrers de París. Foto: EFE

L'esquerra demana a Macron que no promulgui la llei

Les reaccions després del dictament han estat immediates. El president de la República no s'ha pronunciat, però la primera ministra francesa, Elisabeth Borne, que va estar a la diana de les protestes després de l'aprovació de la norma, ha afirmat que "aquesta nit no hi ha guanyador ni perdedor", i ha pronosticat que la reforma de les pensions ha arribat aquest divendres "al final del seu procés democràtic". 

Des de l'esquerra no ho veuen de la mateixa forma i han reclamat a Macron que no promulgui la norma, l'últim pas perquè la reforma de les pensions entri en vigor. Així, en una roda de premsa de la coalició d'esquerres de NUPES, la presidenta del grup parlamentari de La Francia Insumisa, Mathilde Panot, ha avisat que "no serà el Consell Constitucional qui faci canviar d'opinió al poble francès" i per això, ha demanat al president que "no promulgui la llei, que la retiri o que la torni al poble".

El líder de NUPES, Jean-Luc Mélenchon també ha reiterat en una piulada que "la lluita continua" i ha acusat el Consell Constitucional, d'estar "més atent a les necessitats de la monarquia presidencial que a les del poble sobirà". La líder ultradretana de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, ha assegurat en un tuit que "el destí polític de la reforma de les pensions no està segellat". "El poble sempre té l'última paraula", ha advertit, i en aquest sentit ha instat els votants a "preparar l'alternança que tornarà aquesta reforma innecessària i injusta". 

Protestes Paris Franca Reforma Pensions Decisio Consell Constitucional
Els sindicats han convocat 230 protestes arreu del país i a París s'han concentrar davant del Consell Constitucional. Foto: EFE

La CGT crida a una gran mobilització l'1 de maig

La CGT també ha demanat a Macron que no promulgui la norma, però ha rebutjat la invitació que aquest els va fer de reunir-se dimarts que ve, després de conèixer el dictamen constitucional. "No acceptarem reunions amb l'executiu abans de l'1 de maig", ha informat el sindicat en un comunicat. En aquest sentit, ha fet una crida als treballadors per convertir el Dia Internacional dels Treballadors en una "jornada de mobilització excepcional i popular".

Tot i que el Consell Constitucional ha rebutjat la proposta presentada per l'esquerra per celebrar un referèndum d'iniciativa compartida (RIP), el rebuig respon al fet que la llei encara no s'ha promulgat. L'organisme argumenta que no es pot acceptar una petició de referèndum sobre allò que encara no és una llei. Per aquest motiu l'esquerra ha presentat una nova petició i els savis donaran el seu veredicte el pròxim 3 de maig.