El secretari general del partit governant a Sud-àfrica, el Congrés Nacional Africà (CNA), ha visitat aquest dimarts la residència oficial del president, Jacob Zuma, per lliurar-li una carta amb la sol·licitud formal de què dimiteixi, segons ha informat la televisió pública sud-africana, SABC.

En la seva qualitat de secretari general del partit, Ace Magashule va ser l'encarregat de transmetre el missatge de forma oficial al mandatari, després que ahir a la nit la cúpula del CNA assolís suposadament una decisió definitiva per forçar la sortida de Zuma. Magashule va anar-hi acompanyat per la vicesecretària general de la formació, Jessie Duarte, segons la televisió pública sud-africana.

La decisió d'exigir la dimissió de Zuma encara no s'ha comunicat de forma oficial però, segons coincideixen totes les fonts consultades per la premsa local, la resolució ja està presa. Les regles internes del partit estableixen que tots els seus membres s'han de sotmetre a la voluntat d'aquest.

Moció de censura

Tanmateix, si malgrat tot Zuma es resisteix en abandonar el poder, podria ser destituït via moció de censura en el Parlament abans del final d'aquest mes. L'esmentat tràmit està ja programat per al dia 22, a petició de l'oposició.

La discussió sobre la sortida prematura de Zuma, amb mandat fins a 2019, ve feta per la mala imatge del mandatari i els greus escàndols de corrupció que l'envolten detonar discussió.

Zuma està implicat en nombroses acusacions, inclosos gairebé 800 càrrecs per corrupció relatius a contractes d'armes de finals dels noranta o les investigacions per haver utilitzat l'Estat per afavorir a empresaris afins amb concessions públiques milionàries.

El primer a la fila per ocupar el càrrec de Zuma és el vicepresident Cyril Ramaphosa, qui és també líder del CNA des de desembre passat i, per tant, principal impulsor de les maniobres per buscar la seva sortida prematura.

Després de setmanes d'especulacions sobre una imminent sortida, Ramaphosa havia promès el diumenge que, en una reunió convocada per a l'endemà, el CNA abastaria una posició definitiva sobre si el partit el retirava o no el suport formalment al president. L'esmentada reunió es va fer ahir a Pretòria i es va prolongar fins a altes hores de la matinada d'avui.