La sequera no ha passat desapercebuda aquests últims mesos a Europa, deixant entreveure pobles que fins fa un temps estaven sota els pantans o, fins i tot, vaixells de l'alemanya Nazi. La sequera i la falta de pluges ha anat ocupant titulars a la premsa, frec a frec amb els importants incendis que hi ha hagut a Espanya, França i Portugal. En aquest context, el projecte Life Nieblas s'ha volgut fer un lloc. Es tracta d'un pla que compta amb el suport de la Unió Europea i que utilitza els col·lectors de boira a les Canàries i Portugal, per millorar el paisatge degradat i la reforestació de combustible. Els col·lectors de boira són malles de plàstic que es posen just per allà on passa el vent. Quan el vent bufa a través de la malla, les gotes d'aigua s'acumulen i cauen als contenidors de sota.

recol·lector aigua boira Life Niebla
Col·lector d'aigua / Life Niebla

En aquest sentit, Vicenç Carabassa, científic principal del projecte, que treballa pel Centre d'Investigacions Ecològiques i Aplicacions Forestals (Creaf), explicava que la recol·lecció de la boira és particularment aplicable a la restauració laurisilva de les Canàries, que existeixen gràcies a la captació d'aigua de la boira. En conversa amb el The Guardian explica que per funcionar bé, els col·lectors necessiten boira i vent, unes condicions que es donen a la perfecció a les Canàries i a Portugal. Malauradament, aquestes condicions no són tan típics del Mediterrani, on la desertificació a la zona és un problema creixent, com els incendis. 

Objectiu: captar 215.000 litres d'aigua 

Segons destaca el mateix diari, a més a més de les Canàries, està previst que aquesta tècnica es provi també en àrees marítimes prop de Barcelona, el municipi del Bruc, que va patir un incendi l'any 2015. De moment, però, la intenció a Gran Canària és captar 215.000 litres d'aigua de la boira per repoblar 35 hectàrees al bosc de Doramas.

El diari Canarias 7 destacava que els recol·lectors de boira no necessiten complicades obres per a ser instal·lats ni tampoc elements de subjecció. Així, ofereixen una alta estabilitat i resistència. Es feia ressò, en aquell moment, de les dues finques seleccionades per a la instal·lació per ser considerades estratègiques: Teror i Valleseco. Van ser triades, segons sembla, per la quantitat de dies que la boira era acumulable. 

D'aquesta manera, segons les informacions publicades, un recollidor d'aquest tipus és capaç de recollir fins a 1.300 litres d'aigua al dia en òptimes condicions. És a dir, vent i boira. De moment, però, segons la mateixa publicació, a les Canàries, el projecte funciona molt bé. La mitjana anual recollida pels col·lectors de boira és de 15.000 litres. A més de Teror i Valleseco, la publicació canària destaca que també se n'ha posat a Moriscos i Osorio. 

 

Imatge principal: recol·lectors de boira a les Canàries / Life Nieblas