La justícia britànica no dona la raó als unionistes d'Irlanda del Nord i confirma que el protocol que imposa la nova frontera entre el Regne Unit i la Unió Europea al mar d'Irlanda és legal. La Cort Suprema ha rebutjat per unanimitat aquest dimecres tots i cada un dels arguments que havien presentat els polítics protestants unionistes, en els quals al·legaven que imposar els controls duaners en les transaccions entre Gran Bretanya i Irlanda del Nord per respectar l'acord de pau i, a la vegada, el de desconnexió de la UE, els discriminava com a ciutadans britànics.

Per què els unionistes rebutgen el protocol d'Irlanda del Nord?

Sembla paradoxal que, si bé la gran majoria d'unionistes d'Irlanda del Nord van votar a favor de marxar de la UE, no van prevenir els problemes que això suposaria pel delicat equilibri polític de la nació. I és que, d'acord amb l'acord de pau de Divendres Sant (1998), no es pot imposar cap frontera física entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda. És per això que Londres i Brussel·les van haver de fixar la frontera al mar d'Irlanda i que les duanes, controls i impostos s'apliquessin a l'hora de travessar la Gran Bretanya per arribar a l'illa irlandesa. A més de notar les conseqüències econòmiques del Brexit i la burocràcia que comporta la imposició de fronteres, els unionistes es van rebel·lar contra el govern britànic, acusant-los de voler diferenciar entre ciutadans britànics.

Després de conèixer-se el dictamen dels cinc jutges del Suprem, el líder del Partit Democràtic Unionista d'Irlanda del Nord, Jeffrey Donaldson, ha declarat davant els mitjans que la decisió posa de manifest les raons per les quals la seva comunitat rebutja el polèmic protocol. "Mai trobaríem una solució al Protocol als tribunals, però el cas ha servit per a ressaltar algunes de les raons per les quals els unionistes han rebutjat uniformement el Protocol", ha afegit Donaldson. "El govern britànic ha de considerar aquest dictamen", ha agregat el polític, i ha ressaltat que l'Executiu central ha de "prendre les mesures necessàries per reemplaçar el Protocol amb un sistema que els unionistes puguin acceptar. El Protocol representa una amenaça existencial per al futur del lloc d'Irlanda del Nord dins el Regne Unit", ha conclòs.

Bloqueig polític pel Brexit

El rebuig del protocol (per part dels unionistes, fins i tot dels Conservadors, el mateix partit que va signar el protocol) i del Brexit (per part dels nacionalistes) va culminar amb la dissolució del govern per part dels unionistes per protestar contra el que per a ells és una discriminació. Un moviment que, de nou, els va acabar perjudicant, perquè per primer cop a la història els partidaris de la reunificació d'Irlanda, representats pel partit Sinn Féin, van guanyar les eleccions. Amb tot, mai no s'ha arribat a formar govern d'ençà d'aquests comicis, perquè els unionistes ho bloquegen en senyal de protesta.