Aquest diumenge, com cada setmana, el Papa Francesc ha tret el cap a la finestra del seu estudi privat al Palau Apostòlic al Vaticà per resar l'Àngelus i ha demanat que s'accelerin les negociacions per un alto el foc "immediat" entre Israel i Hamàs a la Franja de Gaza. "Prou, si us plau! Frenin!", ha clamat Francesc des del balcó davant centenars de creients que, com cada diumenge, han acudit a la plaça de Sant Pere per escoltar la pregària del pontífex. "Fa dies que tinc el cor dolgut pel sofriment dels pobles de Palestina i Israel a causa de les hostilitats en curs", ha dit el Papa. Francesc també ha reclamat un accés "urgent" a l'ajuda humanitària per als civils palestins, que des de fa mesos viuen en condicions precàries dins la franja de Gaza. "Milers de morts, ferits, desplaçats i les immenses destruccions causen dolor, amb conseqüències tremendes sobre els petits i indefensos, que veuen compromès el seu futur", ha assenyalat.

En aquests sentit, el Papa Francesc ha instat la comunitat internacional a prioritzar el desarmament i la no proliferació d'armes com un "deure moral" en el seu missatge després de la pregària dominical. Des de la finestra del Palau Apostòlic, ha expressat la seva preocupació pels recursos desaprofitats en despeses militars, que continuen augmentant malgrat les circumstàncies actuals. En aquest context, el pròxim 5 de març es commemora el Dia Internacional per conscienciar sobre el Desarmament i la No Proliferació, una data que el Papa ha ressaltat com a crucial per reflexionar sobre la importància de generar "un clima de confiança" en lloc de "mantenir l'equilibri de la por".

Francesc també ha fet especial èmfasi en la necessitat de "ser valents" per part de la comunitat internacional per promoure la pau i pacificar regions conflictives com Gaza i Ucraïna. Pel que fa a Gaza, ha denunciat el patiment de la població a causa de les hostilitats, instant a aturar la violència i buscar un alto el foc immediat, així com garantir l'accés urgent a l'ajuda humanitària per a la població civil afectada. Per altra banda, pel que fa al conflicte que fa més de dos anys que assota Ucraïna, el Papa ha descrit la situació com a "martiritzada", amb un constant flux de morts i patiment.

Israel ha acceptat "més o menys" un alto el foc temporal a Gaza, segons els Estats Units

Israel ha assumit "més o menys" una proposta d'alto el foc temporal, d'unes sis setmanes, a Gaza, a l'espera que Hamàs accepti i s'obri a posar en llibertat una "categoria definida d'ostatges vulnerables", segons han anunciat aquest dissabte alts funcionaris de l'administració dels Estats Units. L'alto el foc de sis setmanes permetria l'alliberament d'ostatges israelians retinguts a Gaza pel grup islamista, el flux d'ajuda humanitària per als dos milions de refugiats palestins que es troben aplegats al sud de la Franja entre la fam i els atacs israelians i, alhora, dialogar per construir quelcom "més durador", segons han explicat les fonts estatunidenques en una conversa amb mitjans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!