El president de Rússia, Vladímir Putin, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, han confiat avui que les converses que mantindran en la seva primera cimera contribuiran al procés de desnuclearització de la península coreana i a la normalització de les relacions entre Pionyang i Seül.

"Agraïm els seus esforços per desenvolupar el diàleg intercoreà i per normalitzar les relacions entre Corea del Nord i els Estats Units", va dir Putin a Kim a l'inici de la cimera que se celebra a la Universitat Federal del Llunyà Orient, a l'illa Russki.

El president rus va expressar el seu desig que la visita de Kim "serveixi per desenvolupar les relacions bilaterals" i també per "comprendre millor com podem resoldre la situació a la península coreana, què podem fer junts, què pot fer Rússia per donar suport als processos positius que estan tenint lloc ara".

"Em complau veure'l a Rússia, els nostres col·legues han estat d'acord amb aquesta reunió", va dir Putin al líder nord-coreà, que estava assegut al seu costat en un dels salons de la seu de la cimera.

Kim Jong-un al seu torn va demanar a Putin, que treballin junts per explorar les maneres de resoldre el problema de la desnuclearització de la península coreana.

"La situació a la península coreana és de gran interès per a tota la comunitat internacional. Espero que les nostres converses siguin un esdeveniment important per avaluar aquesta situació junts, intercanviar punts de vista sobre la situació i sobre com resoldre aquest problema junts", va afirmar Kim.

Fracàs de la cimera amb Trump

La cimera entre els dos líders se celebra després del fracàs de la cita entre Kim i Trump a Hanoi el febrer passat.

El mariscal nord-coreà vol una desnuclearització gradual que vagi acompanyada d'un aixecament progressiu de sancions, una oferta que Washington va rebutjar al Vietnam, ja que defensa un "gran acord" que passa per eliminar tots els programes d'armes nord-coreans, a més de l'atòmic, abans de relaxar cap sanció.

Putin per la seva part reclama la desnuclearització de la península coreana i per això ha donat suport a les sancions en el Consell de Seguretat cada vegada que hi ha hagut proves a Pionyang, però alhora considera que cal oferir a Kim mesures de reciprocitat i garanties de seguretat.

El líder nord-coreà va felicitar així mateix el president rus per la seva reelecció l'any passat, en tant que Putin va fer el mateix davant de Kim, que va assumir el poder a Corea del Nord el 2011.

Kim Jong-un va expressar a més el seu desig que la cimera sigui "útil per enfortir i desenvolupar les relacions tradicionalment amistoses" i que "tenen arrels profundes".

Putin també va destacar que "bilateralment, tenim molt a fer per desenvolupar els llaços comercials i econòmics, desenvolupar contactes humanitaris."

Els dos líders mantenen primera la seva reunió bilateral i posteriorment celebraran una trobada ampliada juntament amb les seves respectives delegacions, que van saludar tant Putin com Kim a la seva arribada a la seu de la cimera.

El principal tema a l'agenda és una solució pacífica al problema nuclear a la península coreana i els esforços de distensió entre les dues corees, així com les relacions bilaterals -assumptes polítics, econòmics, culturals i humanitaris- i la cooperació per garantir la seguretat al nord-est asiàtic.

Els dos líders no preveuen fer declaracions al terme de la cimera, ni firmar acords, segons el Kremlin.