Almenys dos policies han resultat ferits de bala i 46 persones han estat detingudes en una nit de protestes i aldarulls violents a Louisville (Kentucky), després que la Fiscalia d'estat decidís no imputar d'assassinat a cap agent de policia involucrat en la mort a trets en un escorcoll de Breonna Taylor al març.

Res més de conèixer-se la decisió de la Fiscalia, centenars de persones van sortir a manifestar-se a Louisville, on residia Taylor, així com en Nova York, Washington D.C., Atlanta, Colorado o Los Angeles, on es va repetir el clamor per la justícia social i la fi del racisme que ha portat milers de persones als carrers des de maig als Estats Units.

El fiscal general de Kentucky, Daniel Cameron, va anunciar aquest dimecres que "després d'una investigació exhaustiva" no veien raons per acusar d'assassinat a cap dels tres agents que al març van irrompre a l'apartament de Taylor, operadora d'emergències mèdiques de 26 anys, per executar un registre relacionat amb una investigació sobre drogues d'un exnòvio de la dona.

Segons alguns testimonis, els agents no es van identificar malgrat que era de nit i anaven vestits de civils. Els agents van respondre amb una pluja indiscriminada de més de trenta trets després que Kenneth Walker, xicot de Taylor, disparés contra ells en pensar que eren uns intrusos.

Taylor, que descansava al seu llit, va morir pels trets i des d'aleshores el seu cas s'ha convertit en un símbol de la lluita per la igualtat racial i contra la brutalitat policial que pateixen els afroamericans als Estats Units i que des de maig, amb la mort del George Floyd a Mineápolis, ha motivat protestes i aldarulls a tot el país.

Acusat d'imprudència temerària

El fiscal, que es va basar en el dictamen d'un gran jurat, va decidir aquest dimecres que només acusarà l'expolicia Brett Hankinson per imprudència temerària en haver disparat contra un habitatge veí la de Taylor, en cap cas per gens que desemboqués en la mort de la dona afroamericana.

Hankinson va quedar en llibertat després de pagar una fiança de 15.000 dòlars, mentre que els agents Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove, que van realitzar els trets que van abastar a Taylor, van ser exculpats perquè la seva actuació va estar "justificada", segons les conclusions de la Fiscalia.

Davant de la possibilitat que es produïssin aldarulls, les autoritats de Louisville van decidir declarar l'estat d'emergència, tancar comerços i oficines i declarar un toc de queda a partir de les 9 de la nit i fins a les 6 del matí. Segons el cap interí de la Policia de Louisville, Robert Schroeder, dos policies van patir ferides per impactes de bala i van ser traslladats a un hospital on van ser estabilitzats, encara que un d'ells va necessitar cirurgia.

Schroeder va explicar que van detenir un sospitós dels trets, que segons vídeos que circulen per les xarxes socials s'haurien produït quan agents antiavalots intentaven desplaçar alguns manifestants. Les protestes es van saldar amb més de 46 detinguts i alguns danys materials per focs en el centre administratiu de la ciutat, on des de fa mesos se celebren protestes per la mort de Taylor.

Reacció de Trump

Trump va lloar en roda de premsa la decisió de Cameron de no fer "justícia de multitud" i de sobreposar-se a les pressions de l'opinió pública. Així mateix, va expressar a Twitter la seva pena pels agents ferits i va oferir ajuda a la ciutat amb el desplegament d'agents federals en una trucada amb el governador de Kentucky, el demòcrata Andy Beshear. "Estem disposats a treballar junts quan se'ns requereixi", va dir.

El mandatari ha centrat el seu missatge en aquesta recta final abans de les eleccions presidencials de novembre en demanar "llei i ordre" i mà dura contra els manifestants, sense recórrer a cap gest reconciliació o que reconegui el racisme sistèmic d'algunes institucions, entre elles la Policia.

L'ajuntament de Louisville va acordar el mes passat pagar 12 milions de dòlars a la família de Taylor per la seva mort, un dels acords per una mort de brutalitat policial contra afroamericans més alts. L'alcalde Louisville, Greg Fischer, va desvincular en roda de premsa aquest acord d'exoneració dels agents per la via penal i va assegurar que la quantitat vol obrir una via a la "reconciliació" a la ciutat.

El regidor també va recordar que el Buró Federal d'Investigació (FBI) manté una investigació penal sobre el cas i el Departament de Policia de la ciutat està revisant si alguns dels procediments policials que van portar a la mort de Taylor, que no havia estat acusada de cap delicte o presentada amb una ordre de registre, necessiten canvis.