L'escriptor indi-britànic Salman Rushdie ha estat atacat a Nova York quan anava a fer una conferència. Concretament, l'agressió ha tingut lloc mentre participava en un acte a la localitat de Chautauqua (a l'oest de l'estat de Nova York). Els mitjans locals informen que pot haver estat apunyalat, mentre que la policia local diu que "aparentment ha patit una punyalada al coll". En qualsevol cas, ha estat traslladat a l'hospital en helicòpter, cosa que suggereix que el seu estat és greu. De moment, els vídeos i les imatges que es difonen a les xarxes socials mostren com un individu el tomba i com l'atenen ràpidament a l'escenari. Cal recordar que és autor d'uns escrits que van generar amenaces de mort per part de l'Iran durant la dècada del 1980. Diversos periodistes han donat veracitat a un dels vídeos i l'han compartit a Twitter.

 

Salman Rushdie té 75 anys i n'ha passat molts d'ells amenaçat per l'Iran, després d'haver escrit la novel·la Els versos satànics (1988). El llibre va ser considerat una blasfèmia per les autoritats iranianes, fins al punt que l'aiatol·là Khomeini va emetre l'any 1989 un decret per demanar la mort de l'escriptor. Si bé el govern de l'Iran es va acabar distanciant de la fàtua de Khomeini, una fundació religiosa semioficial del país va elevar l'any 2012 la recompensa per l'autor: de 2,8 milions de dòlars a 3,3 milions de dòlars.

Salman Rushdie
Salman Rushdie / Wikimedia Commons

Així doncs, aquest divendres ha estat atacat a Nova York quan anava a fer una conferència. Les primeres informacions apunten al fet que ha estat apunyalat, versió confirmada per la policia, però se'n desconeix l'estat. Persones com l'escriptor nord-americà Carl LeVan han assegurat a Twitter que ha presenciat l'agressió i que Salman Rushdie ha estat "apunyalat diverses vegades abans que l'atacant fos reduït per la seguretat".

Respecte d'Els versos satànics, cal destacar que es tracta d'una novel·la que combina la reflexió filosòfica amb el sentit de l'humor. L'obra va despertar la ira de moltes persones musulmanes xiïtes: van considerar que el text era un insult a l'Alcorà, a Mahoma i a la fe islàmica. Llavors, va ser prohibit a l'Índia, el Pakistan, Egipte, l'Aràbia Saudita i Sud-àfrica. Salman Rushdie ha viscut des d'aleshores amb protecció de guardaespatlles. Viu a Nova York i aquest divendres havia de fer una conferència en un centre cultural d'una localitat ubicada a l'oest de l'estat de Nova York.