El primer grup de la caravana de migrants centreamericans que es dirigeix a la frontera amb els Estats Units en cerca d'asil ha arribat a la capital mexicana, Ciutat de Mèxic, aquesta matinada. La caravana, que viatja travessant Mèxic, s'ha refugiat de manera temporal en un estadi esportiu.

Més d'un miler de centreamericans, la seva majoria fugint de la violència del carrer i les dificultats econòmiques dels seus països d'origen, han passat la nit a l'estadi que l'ajuntament de la ciutat els ha cedit, on els han proporcionat assistència mèdica i menjar. Els migrants han arribat aquest diumenge a la capital, a uns 800 quilòmetres de l'encreuament fronterer més proper, situat a Texas, unes quatre setmanes després de sortir d'Hondures.

A pocs dies de les eleccions parlamentàries dels Estats Units que tindran lloc aquest dimarts, el president nord-americà, Donald Trump, ha llançat advertències en diverses ocasions sobre l'avanç de la caravana i ha ordenat el desplegament de milers de militars a la frontera, que aquest cap de setmana ha estat reforçada amb filferro d'arços.

"Estem decidits a arribar als Estats Units i aconseguir el somni americà", ha explicat Maurici Mancilla, que ha viatjat amb el seu fill de sis anys des de Sant Pere Sula, Hondures. "Tenim fe en Déu que ho aconseguirem, independentment de les circumstàncies", ha afegit.

Caravanes paral·leles

Milers de migrants centreamericanos s'estan desplaçant de manera paral·lela en grups per l'estat costaner de Veracruz, l'estat central de Pobla i l'estat de Chiapas, en el sud de Mèxic. "Això és un èxode", ha assegurat Alejandro Solalinde, un capellà catòlic i activista a favor dels drets dels migrants. "No té precedents", ha afegit.

El Govern de Trump ha pressionat Mèxic perquè detingui l'avanç dels migrants, i el president mexicà, Enrique Peña Nieto, els ha ofert documentació temporal i treballs si opten per registrar-se per rebre asil en els estats de Chiapas i Oaxaca.Dissabte passat, el Govern mexicà ha assegurat que està processant gairebé 2.800 sol·licituds d'asil i que prop d'1.100 centroamericans han estat deportats ja.