Més de 3.600 migrants centreamericans han arribat avui a Guadalajara (oest de Mèxic) en el que consideren el punt intermedi al seu camí cap als Estats Units i acompanyats per l'ajuda humanitària que els habitants de Jalisco han donat.

De San Pedro Sula a Tijuana, frontera amb els EUA, existeix una distància de 4,350 quilòmetres, mentre que de la ciutat hondurenya a Guadalajara han recorregut 2.122 quilòmetres, pràcticament la meitat del seu camí.

Després del seu pas per Irapuato en l'estat de Guanajuato, veí al de Jalisco, els migrants es van traslladar en tractocamions i autobusos fins a l'entrada a la ciutat de Guadalajara on van ser rebuts amb aigua i menjar per part de representants de Protecció Civil de l'entitat.

Després van ser traslladats a l'auditori Benito Juárez que va ser adaptat com a alberg, amb fortes mesures de seguretat als voltants, i on s'espera que pernoctin almenys fins dimecres vinent. D'acord amb Protecció Civil 3.602 membres de la caravana van arribar durant el dia a la ciutat. El contingent més gran va ser compost d'uns 2.000 migrants.

La meitat del recorregut

L'hondureny Darwin Estevez va recórrer en una cadira de rodes passadissos de l'auditori després que el matí d'aquest dilluns les llantes del tràiler en el qual venia li aixafessin els dos peus en plena carretera, impedint-li de caminar. Va explicar a Efe que després de deixar Irapuato va intentar ajudar un nen a pujar i va relliscar fins a caure a l'asfalt. L'accident no va minvar les seves ganes de continuar aquest trajecte que va iniciar en el seu natal Santa Rosa, a Hondures on va deixar la seva esposa i filla.

"Primer Déu continuaré endavant. Només he de tenir una miqueta més de cura. Per donar suport a un nen em va passar això però intentaré que tot em surti bé", va dir.

El jove, de 28 anys, sap que arribar a Guadalajara significa la meitat del recorregut cap als Estats Units, on apunten els seus somnis, encara que assegura que es conforma amb trobar una feina per comprar una casa. "El que més voldria és feina a Mèxic o als Estats Units, si no es pot allà, aquí però jo això és el que necessito tenir feina per tenir la meva casa", va assegurar.

En arribar a l'alberg els migrants són portats a la zona de dormitoris i després posen a la seva disposició roba neta, regadores i una zona d'atenció mèdica atesos per voluntaris i organitzacions civils.

En ruta des de fa un mes

Un altre hondureny, Byron Flores, que viatja amb la seva esposa i el seu fill de cinc anys des de Tegucigalpa, Hondures, va explicar que va sortir fa un mes de casa seva per unir-se a la caravana sol amb la roba que portava posada i encara que el trajecte ha estat perillós espera que valgui la pena.

Flores va confiar que puguin arribar fins a Tijuana on esperaran els dies o setmanes que siguin necessàries per creuar de manera pacífica a territori nord-americà, ja que sap que el govern d'aquest país no permetrà que la caravana arribi.

"El pensament meu és quedar-me a Tijuana i esperar a que la gent es mogui, que la majoria de la gent es posi o demani asil o treballi però que Donald Trump tregui a l'army de la frontera", va dir. "La gent arribarà i dormirà dies i potser setmanes sobre el pont sense que puguin passar perquè no serà el mateix com passem a Guatemala", va agregar.

Es mantindrà l'operatiu de seguretat

Fher Olvera, vocalista de la banda Maná, originari de Guadalajara, va anar a l'alberg per xerrar amb alguns migrants i portar aliments com a part de la seva organització altruista Selva Negra a què ha donat suport al moviment migrant als Estats Units des de fa alguns anys.

"Ha passat això que és molt trist però cal ajudar. Hi ha hagut una solidaritat increïble en la nostra ciutat i... el més important és dir-li a la gent que no es desesperi", va dir a Efe. "Tots venim d'un mateix origen, som germans per descomptat que som germans tots, una cosa és que d'altres es diguin guatemalencs, hondurenys, salvadorencs i altres mexicans", expressa.

Les autoritats estatals van anunciar que mantindran un operatiu de seguretat per rebre els petits grups de migrants que arribin en les pròximes hores i ajudar a traslladar-se als qui emprenguin el camí cap al nord. Uns 1.000 migrants de la segona caravana van arribar a la Ciutat de Mèxic, mentre que altres grups romanen a Puebla i Veracruz.

Finalment, n'hi ha una tercera i una quarta caravanes, formades majoritàriament per salvadorencs, que es troben en estat del sud i orient de Mèxic.