El cap del grup de mercenaris rus Wagner Ievgeny Prigozhin ha tornat a parlar. I com gairebé sempre que ho fa, ha deixat anar uns missatges contra la mateixa Rússia i la gestió que s'està fent de la guerra. "Patirem serioses pèrdues, n'estic segur", ha destacat en un vídeo que ha difós la CNN. "Perdrem territori rus, hi haurà una revolta", ha insistit.

Les baralles del grup Wagner

No és el primer conflicte que hi ha recent entre el cap del grup Wagner i les altes esferes del Kremlin. Fa uns dies, dos aliats propers del líder txetxè Ramzan Kadírov van criticar dijous públicament Prigozhin i el van titlar com un bloguer que "crida" tot el temps sobre els seus problemes.

La mà dreta de Kadírov, Adam Delimkhano, en un missatge de vídeo usant el diminutiu de "Zhenya" i la forma russa familiar de vostè ("ty") li va dir a Prigozhin: “T'has convertit en un blocaire que crida i crida tothom sobre tots els problemes”, ha dit Delimkhanov. “Deixa de cridar, cridar i cridar”.

Magomed Daudov, el president del parlament txetxè, també el va criticar de manera similar en un vídeo compartit a Telegram: “T'he de dir que, per aquestes paraules, gairebé cada dia, t'haurien posat immediatament contra la paret durant la Segona Guerra Mundial”, ha dit, acusant Prigozhin de crear un “estat d'ànim de pànic entre la població”.

Prigozhin, però tampoc es va quedar curt en la resposta. En resposta, Dmitry Utkin, un exoficial de les forces especials russes que es creu que és el comandant de més alt rang de Wagner, ha dit que el seu grup estava llest per reunir-se amb els txetxens "home a home".

"D'on ha vingut aquesta familiaritat? Qui et va donar dret a fer servir la direcció 'ty' i 'Zhenya'?". Utkin va dir en un missatge que Prigozhin va tornar a publicar a Telegram. “Cal posar contra la paret certs ciutadans per la vergonya que tenim”.

Utkin, un veterà de les guerres de Rússia a Txetxènia, ha afegit que coneixia els txetxens de la seva època de lluita contra ells al Caucas.

Més baralles de Prigozhin amb l'elit russa

Bakhmut continua sent una de les batalles més sagnants que es recorden des de la Segona Guerra Mundial. I epicentre de combats dialèctics entre el grup Wagner i el Kremlin. El cap de les forces de Wagner ha dit que 20.000 dels seus combatents han mort en la batalla per la ciutat ucraïnesa de Bakhmut i ha advertit Rússia que podria enfrontar-se a una altra revolució si no canvia com s'està duent a terme la guerra. 

Prigozhin ha dit recentment que el 20% dels 50.000 convictes que Wagner havia reclutat, i un nombre similar de les seves tropes regulars, havien mort durant diversos mesos en la lluita per Bakhmut.

Què diu Rússia sobre la contraofensiva ucraïnesa?

El representant rus a la regió ucraïnesa de Zaporíjia, Vladímir Rogov, ha afirmat aquest dijous que les forces ucraïneses fa "entre tres i quatre dies que intenten iniciar una ofensiva a gran escala" al sud del país. "De fet, des de fa tres o quatre dies vam registrar un intent d'ofensiva a gran escala", ha assenyalat Rogov al programa de ràdio Soloviov Live. Aquest dimarts, Rogov havia informat del trasllat d'algunes unitats ucraïneses del front de Kherson a la línia de contacte a Zaporíjia.

D'acord amb el representant rus, això mostra que Kíiv no té plans immediats de portar accions ofensives a la zona de Kherson, regió dividida pel riu Dniéper i afectada per fortes inundacions a causa del trencament de la presa de Kakhovka.

El Ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat aquest dimecres haver repel·lit atacs ucraïnesos a les regions de Zaporíjia i Donetsk. També els bloguers militars russos han informat de l'augment de l'activitat militar enemiga a Zaporíjia i els últims dies.

 

Imatge principal: mascaretes del president rus, Vladímir Putin, el líder de Wagner, Ievgeny Prigozhin i el líder txetxè Ramzan Kadírov / Efe