La ciutat ucraïnesa de Melitópol va ser capturada per les tropes russes poc després que el president rus, Vladímir Putin, iniciés la invasió a gran escala d'Ucraïna. Els partidaris de Kíiv, però, s'han mantingut actius organitzant atacs contra l'administració prorussa, però no ha arribat a desbancar-la. La ciutat es troba a la regió de Zaporíjia, ocupada parcialment per les tropes russes. En aquest context, la CNN ha aconseguit un relat d'un resident de la ciutat de poc més de 30 anys que s'ha negat a fugir de la ciutat. La cadena nord-americana no ha destapat la identitat de la persona per tal de protegir-la.

"Hi ha terror a Melitópol. Però és tranquil, no es veu als carrers", destaca l'escrit. La situació és “terrible” per als que rebutgen els passaports russos. I a més, són coneguts com "els poc confiables". Els russos estan intentant fer que tothom tingui passaport rus perquè, tal com es descriu, seria més fàcil de manipular la població. No aconseguir els passaports, per altra banda, dificulta moltíssim el dia a dia. Dificulta l'accés als hospitals, per exemple, o perden les seves propietats per no tenir els documents russos en vigor. 

El jove explica que segurament acabarà havent de sol·licitar els passaports russos, però per ara, intenta esquivar-ho. Amics seus i familiars que han intentat aconseguir-ne, s'han trobat amb llargues cues. Els jubilats que necessiten fer ús de l'atenció mèdica, discapacitats, persones amb alguna patologia, de seguida van demanar els passaports perquè no volien perdre aquests beneficis. Per tant, constata que una part important de la població ja té la documentació russa en vigor. 

Les persones que queden a Melitópol

Tal com explica, després dels diferents bombardejos, s'organitzen recerques per buscar partidaris d'Ucraïna. I és que les persones que formen part encara de Melitópol tenen diversos antecedents. Alguns estan bàsicament satisfets amb l'actual govern prorús. Hi ha persones que no els importa i que donen suport a qui els doni més pagaments en efectiu. Els que s'han quedat, en gran majoria, donen suport al govern imposat des de Moscou, convençuts que ha arribat per quedar-se. 

Ara bé, destaca que també hi ha patriotes ucraïnesos, que esperen que Ucraïna guanyi la guerra. Segons ell, es veu qui dona suport a Ucraïna i qui no. Sobretot, pels productes que venen, que són de pitjor qualitat. Sobretot, els venedors destaquen que ara han de triar entre vendre productes dolents o molt pitjors. Hi ha molts partidaris d'Ucraïna, sí, però destaca que són minoria. Aquesta font constata que creu que s'emetran documents per als que no són de fiar, és a dir, els que no accepten els passaports russos.

Fins a l'abril, era impossible circular per la zona ocupada sense documents. Ara es necessita un passaport rus o document de no ciutadà, però hi ha advertències que s'ha de tenir el passaport rus a finals de juny, ja que, sinó, no es podrà sortir. També hi ha missatges que encoratgen als pares a enviar als fills a campus d'estiu a Crimea.

La paraula prohibida

La guerra continua sent una paraula que no es fa servir. Els russos que estan a la ciutat estan preocupats per la contraofensiva ucraïnesa. Primer es deia que la ciutat seria per sempre russa. Ara, de fa setmanes, que es prepara per saber on es podrien construir les línies de defensa. La guerra tampoc és una guerra a Melitópol. Se l'anomena "situació". Ni operació militar especial, ni guerra. El jove destaca que va anar al metge i necessitava comprar un medicament. Per comprar el medicament calia anar a Zaporíjia i per anar-hi, has de passar per Moscou. 

Destaca, en aquest sentit, que ha canviat molt. També pel que fa a compres i productes. A Rússia, no tenen els mateixos estàndards i regulacions per als productes. Els sabons, xampús i dentifricis russos són d'una qualitat pèssima. Els bielorussos són una mica millors, i la millor opció per a ells és el xampú turc. Hi ha molts productes xinesos i turcs al mercat. Els productes russos i xinesos són de la pitjor qualitat, mentre que els productes bielorussos i turcs estan més o menys bé, però són més cars. El que passa és que, tal com relata, els militars són els que tenen diners i que, per tant, poden comprar els productes cars. Els mateixos militars que, argumenta, poden venir a fer-te fora de casa en qualsevol moment. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe