ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.
Primera trobada presencial de Vladímir Putin amb un líder europeu des de l'inici de la guerra a Ucraïna el passat 24 de febrer. La reunió ha estat amb el canceller federal d'Àustria, Karl Nehammer. L'austríac ha fet unes declaracions després de la conversa amb el cap del Kremlin, que s'ha produït a una residència presidencial als afores de Moscou, a Novo-Ogariovo. Nehammer ha explicat que ha mantingut un diàleg "molt directe, honest i dur" amb el president de Rússia, Vladímir Putin, i assegura que li ha retret els "crims de guerra" comesos a Butxa, presumptament, per l'exèrcit rus. Paral·lelament, el canceller austríac també li hauria traslladat la "determinació de la Unió Europea" de fer que els responsables "s'hagin d'explicar" per aquestes massacres.
La reunió ha durat al voltant d'una hora i quart, segons el comunicat que ha emès l'oficina del cap del govern d'Àustria. Segons Nehammer, també li ha precisat al president Putin "de forma molt clara que les sancions contra Rússia seguiran vigents i s'enduriran mentre hi hagi gent morint a Ucraïna". En aquesta matèria, assevera l'austríac, la UE està "unida com mai abans". D'altra banda, el canceller ha instat Putin a seguir obrint corredors humanitaris per poder dur aigua potable i menjar a les ciutats afectades pel conflicte bèl·lic, així com per poder evacuar nens, dones i ferits. "La guerra ha d'acabar, perquè en una guerra només hi ha perdedors a ambdós bàndols", ha destacat el mandatari d'Àustria, que també informarà sobre aquesta trobada als seus "socis europeus".
Per a Karl Nehammer, la reunió no es tractava d'una "visita amistosa", però creu que era una "obligació" reunir-se presencialment amb el president de Rússia "tot i les diferències enormes". Especialment, ho veia urgent després d'haver estat a Kíiv fa escassos dies, on va constatar "el patiment incommensurable" de la ciutadania. En concret, el canceller d'Àustria va visitar Ucraïna el dissabte i també va aprofitar per reunir-se amb Volodímir Zelenski, el president d'Ucraïna. Malgrat que Àustria s'ha sumat a la decisió d'implementar sancions del conjunt de la Unió Europea contra Rússia, a diferència d'alguns dels països membres del club comunitari, s'ha inclinat per mantenir el seu estatus històric de país neutral i no ha enviat armament a Ucraïna. Per a més inri, sobre el debat que hi ha en el si de la UE sobre la necessitat d'implementar sancions contra les importacions de gas i petroli, els austríacs s'han alineat en contra de l'embargament de les importacions de gas perquè aquesta mesura els seria "molt perjudicial".
Borrell: "L'exèrcit rus serà el mateix tant si comprem gas com si no"
Precisament sobre les possibles noves sancions a Rússia ha parlat Josep Borrell, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors. El cap de la diplomàcia europea ha afirmat que "l'exèrcit rus serà el mateix la propera setmana i l'altra, independentment de si els comprem gas o no". En aquesta línia, sosté que l'efecte de les sancions arriba a "mitjà termini" i que "l'exèrcit de Rússia no tindrà menys mitjans perquè es decideixi tallar el gas rus la propera setmana". Sigui com sigui, Borrell ha fet una crida a distingir entre el petroli i el gas: "L'any 2021, el compte de les importacions de petroli va ser quatre vegades superior al del gas, estem parlant de 80.000 milions d'euros i 20.000, respectivament. Per això, és important començar pel petroli, donat que és una factura gran i fàcil de substituir".
Imatge principal: El canceller d'Àustria, Karl Nehammer, aquest dilluns a Moscou. EFE.