ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.
Noves declaracions polèmiques de Josep Borrell. L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors ha assenyalat en una atenció als mitjans de comunicació després de la reunió dels titulars d'Exteriors dels països del club comunitari que "l'exèrcit rus serà el mateix la propera setmana i l'altra, independentment de si els comprem gas o no". Aquesta ha estat la seva resposta davant la pregunta sobre l'aplicació d'un possible nou paquet de sancions al país rus. Borrell sosté que la implementació de les sancions "té efectes a mitjà termini" i té clar que "encara que es decideixi tallar el gas rus la propera setmana, l'exèrcit de Rússia no tindrà menys mitjans per poder lluitar a la guerra per aquest motiu". En aquest sentit, el cap de la diplomàcia europea apunta que el focus s'ha de posar en "l'ajuda a Ucraïna" i la dotació de material defensiu als ucraïnesos.

Un dels acords que ha sorgit de la trobada d'aquest dilluns dels responsables d'Exteriors de la UE és que recolzaran a la Cort Penal Internacional (CPI) i Ucraïna en la documentació i recollida de proves de presumptes crims de guerra que han comès els russos a Ucraïna. En aquesta línia, s'ha consensuat ajudar financerament els fiscals de la CPI i també proporcionar un equip d'experts que explorin "sobre el terreny" aquests crims. El que es desplegarà és la missió d'assessorament que tenia la UE a Ucraïna abans de la guerra per poder "garantir la investigació i la recollida de proves sobre el terreny". De fet, durant la reunió, tots els ministres d'Exteriors europeus, conjuntament amb Borrell, han mantingut una videotrucada amb el fiscal en cap de la Cort Penal Internacional, Karim Khan, que ja ha anunciat que s'obrirà una investigació per tot el que ha passat al país ucraïnès. També hi ha intervingut el fiscal general d'Ucraïna.

El debat sobre les sancions continua

La reflexió de Josep Borrell sobre l'impacte de les sancions a Rússia es produeix en un moment en què el debat sobre l'aprovació de més 'càstigs' està encallat. No hi ha acord entre els diferents països membres. El cap de la diplomàcia europea ha reconegut als mitjans de comunicació que encara estan discutint "com poder implementar-les" i, així, "evitar llacunes". En tot cas, Borrell ha afirmat que "no hi ha res fora de la taula, incloses les sancions sobre el petroli i el gas". "Avui s'ha fet només una discussió general, però és important que distingim entre el petroli i el gas", ha indicat Borrell. Per precisar, el socialista ha explicat que "l'any 2021, el compte de les importacions de petroli va ser quatre vegades superior al del gas, estem parlant de 80.000 milions d'euros i 20.000, respectivament". A parer de Borrell, és "rellevant començar pel petroli, donat que és una factura gran i fàcil de substituir".

 

D'altra banda, l'alt representant de la UE per a Exteriors ha precisat que la guerra està tenint efectes "asimètrics" entre els estats membres del club comunitari pel que fa als refugiats que demanen asil i per l'energia. Sobre els refugiats, Josep Borrell ha indicat que "per a l'est d'Europa, la pressió de l'arribada de refugiats és molt més gran que a l'oest". En canvi, pel que fa als problemes d'energia, ha emfatitzat que "són superiors al centre d'Europa que a la part occidental, i això s'ha de gestionar combinant unitat i solidaritat". Per això, ha volgut manifestar que "és fàcil per a alguns països de la UE que no estan utilitzant gas rus dir que estan disposats a no fer servir el gas rus, però per a altres que encara en depenen molt no és tan senzill".