Després que el Brèxit hagi guanyat a les urnes aquest dijous amb un 52% dels vots, el primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat que el país necessita un nou primer ministre per liderar la negociació amb Brussel·les. Cameron ha afirmat que els britànics necessiten un "lideratge nou i fresc", però ha apostat per fer una successió ordenada i ha assegurat que seguirà tres mesos més dins el gabinet i que ajudarà en tot el que pugui al nou primer ministre. Serà a l'Octubre, moment en que se celebrarà el congrés del Partit Conservador, quan el premier farà el pas al costat.

Cameron en el seu missatge institucional ha volgut llençar un missatge tranquil·litzador, tant cap als mercats com també cap als europeus que viuen al Regne Unit. Als poder econòmics els ha assegurat que l'economia del país és forta i que ho podrà superar, i als immigrants comunitaris els ha volgut assegurar que no hi haurà canvis significatius a curt termini. 

També ha volgut allargar la mà a les nacions històriques del Regne Unit, com Escòcia i Irlanda del Nord, que han votat clarament a favor de la UE. A ells els hi ha assegurat que comptaran amb els seus primers ministres per poder negociar que totes les seves aspiracions i voluntats puguin estar representades en el nou acord entre Brussel·les i el Regne Unit.

A més, el primer ministre ha volgut deixar clar que no es penedeix d'haver convocat un referèndum i ha assegurat que està orgullós de què els britànics s'hagin expressat a les urnes.

El paper de Cameron

Cameron havia sigut un dels capdavanters de la campanya a favor del Remain, és a dir, de quedar-se a la Unió Europea. Per aquest motiu, un cop vençuda la seva opció, el seu lideratge havia quedat en entredit. El partit de Cameron, els conservadors, estaven dividits davant d'aquest referèndum i per tant, el resultat final ha forçat a Cameron a deixar pas, per no causar una guerra oberta dins el seu propi partit. Difícilment els tories més euroescèptics haurien acceptat que el negociador de la marxa de la UE hagués sigut el mateix Cameron. 

El gran contrincant de Cameron en aquesta campanya era el conservador i ex alcalde de Londres, Boris Johnson. De moment, però, no està clar que pugui ser ell el successor de Cameron al capdavant del partit, ja que els conservadors tenen un complex mecanisme per canviar els lideratges interns. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat