Hi ha països en els quals els drets de les dones són clarament vulnerats i no se'ls permet vestir com elles volen. Un exemple és Cambodja, que està estudiant un projecte de llei que prohibiria a les dones utilitzar pantalons, faldilles i vestits que es considerin "massa curts o reveladors" i contraris a les tradicions culturals. Tanmateix, aquesta llei també afectaria als homes, a qui no se'ls permetria passejar amb el tors nu.

Aquesta legislació, que amb prou feines està sent valorada, inclou regles generals per a normativitzar "el comportament de les persones en els espais públics" i, com era d'esperar, ha generat un debat a les xarxes socials. A més, col·lectius feministes i liberals interpreten aquesta llei "regressiva" com un exemple de com l'estat intenta restringir les llibertats de les dones.

home tors nu cambodja EFE

Un home passeja amb el tors nu en un parc davant del Palau Reial de Phnom Penh / EFE

Així mateix, diversos experts opinen que aquesta llei recolza la visió que busca culpar a les mateixes víctimes dels delictes sexuals. De fet, les Nacions Unides va dir en un comunicat que hi ha "normes socials que justifiquen la violència de gènere" a Cambodja.

Cal destacar que el mes d'abril passat una model cambodjana, Ven Rachna, va ser sentenciada a sis mesos de presó després que un tribunal dictaminés que els seus vídeos de Facebook venent roba i cosmètics equivalien a pornografia "per utilitzar escassa roba". Rachna va ser arrestada al febrer després que el primer ministre, Hun Sen, digués en un discurs que alguns venedors online fomentaven l'agressió sexual i deshonraven la cultura cambodjana a l'usar escassa roba.

 

Foto principal: dues dones amb faldilla caminen en un parc davant del Palau Reial de Phnom Penh / EFE