Un tribunal britànic va condemnar aquest dimecres a cadena perpètua Thomas Mair pel "brutal i despietat" assassinat de la diputada laborista Jo Cox, a qui va disparar i apunyalar mortalment el 16 de juny, una setmana abans del referèndum europeu, quan la diputada feia campanya a favor de la permanència del Regne Unit a la UE.

Mair, de 53 anys i vinculat a l'extrema dreta, va assassinar la diputada proeuropea, de 41 anys i mare de dos fills petits, en la recta final de la campanya prèvia a l'històric plebiscit, en el qual va guanyar el brèxit o sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Al poc d'emetre el seu veredicte de culpabilitat per assassinat, el jutge del tribunal penal d'Old Bailey de Londres, on es va celebrar la vista judicial, va condemnar l'acusat a complir cadena perpètua, una pena que el magistrat va justificar a causa de la "gravetat excepcional" del delicte comès.

En el moment de conèixer-se el dictamen es trobaven presents en el tribunal el vidu de la parlamentària, Brendan Cox, els seus pares, Jean i Gordon Leadbeater, i la seva germana, Kim. En declaracions al tribunal, el marit de la política va indicar que la família no havia anat a l'audiència "per implorar un càstig".

"No sentim cap altra cosa més que llàstima per ell (en al·lusió a Mair), pel fet que la seva vida fos tan desproveïda d'amor i tan plena d'odi, que la seva única manera de trobar un significat fos atacar una dona que representava tot el que aquest país té de bo, amb un acte de suprema covardia," va dir el vidu.

La mort de la diputada va ser "un acte polític i un acte de terrorisme, motivat per l'odi", que ha derivat en un "malbaratament d'amor", va agregar.

Extrema dreta

L'assassí de Cox mantenia vincles amb organitzacions d'extrema dreta, patia depressió i estava medicat, segons va transcendir als mitjans britànics al poc de produir-se l'incident.

L'esdeveniment es va produir el passat 16 de juny a la localitat de Birstall, al comtat anglès de West Yorkshire, en el moment en què Cox exercia la seva feina com a parlamentària en la seva circumscripció i va commocionar la societat britànica en plena recta final de la campanya del referèndum europeu.

Mair, que va negar els càrrecs imputats contra ell -entre ells el d'assassinat, possessió d'armes de foc i danys físics a un home de 78 anys que van tractar d'ajudar la víctima-, no va presentar cap al·legat en la seva defensa i va romandre impassible mentre es llegia el dictamen.