La cancellera interina de Bolívia, Karen Longaric, va confirmar aquest divendres que es va decidir la sortida del país de l'Aliança Bolivariana per als Pobles de Nostra Amèrica (Alba) i s'analitza també la marxa de la Unió de Nacions Sud-Americanes (Unasur).

"Ja no som part del tractat de l'Alba. Estem analitzant la desvinculació del tractat de Unasur", va dir Longaric, en una roda de premsa a La Paz, al costat de la ministra interina de Comunicació, Roxana Lizárraga.

La cancellera interina va dir que davant de les declaracions de l'"excanceller Pary i d'altres membres del Moviment al Socialisme (MES) durant una reunió de l'Alba a Nicaragua", el Govern interí "ha desvinculat a Bolívia" del tractat Alianza Bolivariana per als Pobles de Nostra Amèrica.

Els països de l'Aliança Bolivariana per als Pobles d'Amèrica-Tractat de Comerç dels Pobles (Alba-TCP), encapçalats per Veneçuela i Cuba, van expressar aquest dijous a Managua la seva confiança a revertir el "cop d'Estat" que, segons el seu parer, va ser donat contra Evo Morales, que diumenge va renunciar a la Presidència de Bolívia.

En aquesta trobada, Pary, que va arribar aquest dimecres a Nicaragua des d'on té previst viatjar a altres països i exposar el seu punt de vista de la situació a Bolívia, va instar la comunitat internacional a desconèixer el Govern de la presidenta interina, Jeanine Áñez.

A Bolívia es troba una de les seus de les cases de la Cultura de l'Alba, que també són a Veneçuela i Cuba, els representants de la qual han exhibit la seva aliança amb Evo Morales.

La ministra interina de Relacions Exteriors també va explicar que "existeix ja la decisió política i jurídica de la sortida" d'Unasur, "un organisme que no ens beneficia per a res".

"Però és l'assemblea Legislativa la que ha de processar la sortida de Bolívia de la Unasur perquè, quan es va adherir, ho va fer a través de l'Assemblea", va subratllar.

"A més en els fets Unasur ja no existeix, pràcticament tots els països membres del Grup de Lima han abandonat Unasur i queden quatre Estats que serien els que estan sustentant econòmicament a un organisme que no existeix".

El Legislatiu bolivià està controlat actualment pel partit de Morales, el MES.

A començaments d'any, el Govern de l'Equador va decidir retirar-se de Unasur i amb això tancar la seu de l'organisme, pel que el Govern de Morals va oferir acollir a la Secretaria General i altres oficines i comitès d'aquest bloc regional a l'edifici que va construir en el centre del país per al Parlament de la Unasur.

Alguns països ja han pres la decisió d'allunyar-se de la Unasur o de suspendre la seva participació argumentant que és precís trobar noves formes d'integració regional i critiquen la seva ideologització i estructura burocràtica.

En l'organisme han quedant actius únicament l'Uruguai, Guaiana, Surinam i Veneçuela.

Bolívia està sumida en una crisi després dels comicis del 20 d'octubre, amb protestes que inicialment van ser en contra d'Evo Morales per denúncies de frau per aconseguir la seva reelecció per a un quart mandat consecutiu.

Morales va renunciar a la Presidència diumenge passat i se'n va anar a l'endemà en condició d'asilat a Mèxic, desencadenant des d'aleshores les protestes dels seus seguidors.

Les protestes ja han deixat almenys tretze morts, 508 ferits i 460 detinguts en diferents incidents, segons dades oficials.