El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, està de visita a l'Aràbia Saudita, on aquest divendres comença la cimera anual de caps d'Estat de la Lliga Àrab, per millorar "els llaços d'Ucraïna amb el món àrab". "Començant la meva primera visita al Regne d'Aràbia Saudita per millorar les relacions bilaterals i els llaços d'Ucraïna amb el món àrab", ha indicat el mandatari ucraïnès en un missatge a Twitter.

Zelenski demana més "independència" sobre la invasió russa d'Ucraïna

Posteriorment, Zelenski ha demanat "independència" en les postures sobre la invasió russa d'Ucraïna durant la cimera anual de caps d'Estat de la Lliga Àrab, en què ha lamentat que hi hagi països membres de l'organisme que "fan els ulls grossos" davant les "annexions il·legals" de Rússia.

"Lamentablement, n'hi ha alguns al món i aquí entre vostès que fan els ulls grossos davant aquestes annexions il·legals, i jo soc aquí perquè tots puguin mirar amb honestedat. No importa com intentin influir els russos. Encara hi ha d'haver independència", ha dit Zelenski durant la seva intervenció en l'obertura de la cimera, que se celebra a la ciutat saudita de Jiddah. D'aquesta manera, Zelenski s'ha dirigit a Síria, un dels cinc països que van votar en contra de la resolució de condemna a la invasió d'Ucraïna, juntament amb Rússia, Bielorússia, Corea del Nord i Eritrea.

Zelenski, convidat per Aràbia Saudita

L'ucraïnès ha estat convidat per Aràbia Saudita a una cimera històrica. Per primera vegada participa, després de 12 anys d'aïllament, el president sirià Baixar al-Àssad, el país del qual va ser readmès a la Lliga Àrab a principis de mes després de ser suspès més d'una dècada per la repressió de Damasc de les protestes antigovernamentals del 2011. En aquest sentit, Zelenski ha desitjat: "Espero que la majoria de nosaltres estiguem aquí pel bé de la pau i la justícia".

L'ucraïnès ha recordat que el seu país ja té "una experiència positiva amb l'Aràbia Saudita respecte a l'alliberament" de detinguts per Rússia, i ha afirmat el seu desig d'"ampliar la nostra experiència", després que el príncep hereu saudita, Mohammad bin Salman, s'oferís per intervenir entre Rússia i Ucraïna.

"I fins i tot, si hi ha persones aquí a la cimera que tenen una visió diferent sobre la guerra a casa nostra i l'anomenen un conflicte, estic segur que tots podem unir-nos per salvar la gent de les gàbies de les presons russes", ha assenyalat Zelenski,. En aquest sentit, ha agraït a "la majoria" de països àrabs el suport a Ucraïna "des de les posicions internacionals i a la Carta de l'ONU".

Ucraïna subratlla la desigualtat de la guerra

Alhora, ha denunciat que Ucraïna no posseeix les mateixes quantitats d'armament que Rússia, ni tampoc "els nombrosos drons assassins que l'Iran subministra" als russos, però ha afirmat que es manté fort perquè "tenim la veritat del nostre costat i estem expulsant els ocupants de la nostra terra".

"Per això lluitem i estem segurs que totes les seves nacions comprendran la nostra principal emoció i la principal crida que vull deixar aquí a Jiddah: una noble crida a tots vostès perquè ajudin a protegir el nostre poble, incloses les comunitats musulmanes ucraïneses", ha dit Zelenski.