Israel i les milícies de Gaza entren en la segona setmana d'escalada bèl·lica, amb 212 morts al costat palestí i deu israelians, sense que els esforços diplomàtics per a una treva hagin donat fruits. L'aviació israeliana ha bombardejat aquest dilluns la seu principal del servei de seguretat interna del moviment islamista palestí Hamas a la Franja de Gaza, segons ha assegurat l'Exèrcit d'Israel.

"Caces del Forces Aèries han llançat un atac contra la seu operativa principal de les forces de seguretat interna d'Hamas al districte de Rimal, al nord de Gaza. La seu atacada era la part central de la infraestructura terrorista d'Hamas i servia de base per a la intel·ligència del moviment islamista", ha explicat l'Exèrcit israelià en un comunicat. També ha destacat que va alertar els residents de l'atac i els va donar prou temps per evacuar l'edifici.

A més, el Centre d'Informació Palestí ha informat que el complex de l'alcalde de la ciutat de Gaza també ha atacat per l'Exèrcit d'Israel, i que presumptament també s'ha dirigit contra una seu del Govern local. Aquest mitjà, afiliat a Hamas, ha anunciat que els vaixells militars israelians estan atacant la força naval d'Hamas a la costa de la Franja de Gaza.

Enfrontaments a Jerusalem

Durant la matinada d'aquest dimarts han tornat a registrar-se enfrontaments a Jerusalem i en ciutats properes, segons ha informat l'agència de notícies palestina Maan. Enmig de les baralles entre joves palestins i forces de seguretat israelianes, s'ha llançat un còctel molotov contra un edifici del barri Armon Hanatziv, segons informa 'The Times of Israel'. També s'han incendiat diversos cotxes de propietat jueva.

D'altra banda, les sirenes han tornat a sonar aquesta matinada de dimarts en ciutats properes a la Franja, així com a la ciutat de Netivot, després d'una pausa de més de sis hores en els llançaments de coets des de Gaza. En referència a Netivot, Hamas s'ha atribuït el bombardeig contra la ciutat com a resposta a la "agressió sionista".

A més, l'agència de notícies palestina WAFA ha informat que l'Exèrcit israelià ha dut a terme més de 50 batudes a Gaza en edificis i apartaments civils, així com a les ciutats de Jabalia i Beit Lahia, al nord de la Franja. Així mateix, les forces israelianes han destruït una institució civil i algunes carreteres prop d'Ansar i prop de la mesquita d'Al Katibah, a l'oest de Gaza, així com una altra casa al barri d'Al Nasr, atacs que no han deixat víctimes.

Llançament de projectils des del Liban

D'altra banda, l'Exèrcit israelià ha informat del llançament de fins a sis projectils des de territori libanès, que amb tot no han aconseguit arribar a la frontera. "En resposta, l'artilleria de l'Exèrcit israelià ha retornat el foc sobre l'origen dels llançaments", ha explicat l'Exèrcit, citat pel diari 'The Times of Israel'. Prèviament, l'Exèrcit israelià havia informat que "dos sospitosos s'han apropat i han saltat la tanca fronterera entre el Líban i el territori israelià a l'àrea de Menés".

Davant aquesta presumpta incursió, les forces d'Israel han "iniciat un procediment de detenció": han llançat trets a l'aire, que no han fet que els sospitosos s'allunyessin, per la qual cosa soldats israelians "han disparat contra les cames dels sospitosos", aconseguint que s'allunyessin.

Sense treva a la vista

Israel ha atacat, per terra i aire, un total de 766 objectius a Gaza des de l'inici de l'escalada dilluns passat, 31 infraestructures de les milícies palestines -24 de Hamàs i 7 de la Jihad Islàmica-, ha detallat un alt comandament militar. L'Exèrcit estima que en tota la campanya militar ha matat uns 130 milicians i que ha avortat atacs que poguessin fer mal a civils.

No obstant això, els enfrontaments al superpoblat enclavament estan abocant a la franja a un altre desastre humanitari després de 15 anys de bloqueig i tres guerres (en 2008/2009, 2012 i 2014), que viu aquests dies la pitjor escalada bèl·lica en set anys.