Gaza i Israel han viscut avui la setena jornada de la seva pitjor escalada bèl·lica des de 2014 amb un gairebé constant intercanvi de foc entre les milícies i l'Exèrcit israelià, sense que a la regió transcendissin detalls oficials d'avenços cap a una possible treva que els EUA i altres actors busquen impulsar.

Després d'una matinada d'intensos bombardejos de represàlia israelians sobre Gaza i una altra ràfega de coets llançats per les milícies cap a Tel Aviv i el centre del país, el grau d'enfrontaments ha estat relativament menor durant el dia, però les alarmes antiaèries no han deixat de sonar en localitats d'Israel properes a Gaza, i l'Exèrcit israelià ha seguit amb atacs contra posicions de Hamas.

Segons ha confirmat la Jihad Islàmica Palestina, en els bombardejos d'aquesta matinada, Israel ha matat un dels seus líders. Es tracta de Hasam Abu Harbid, integrant de les Brigades al Quds, que comandava el nord de la Franja de Gaza des de fa quinze anys. Al detall, aquesta matinada les forces aèries israelianes haurien atacat diferents localitzacions al nord de la franja, on haurien destruït diversos túnels, així com nou habitatges i diversos vehicles. Entre aquests es trobaria el domicili de Harbid en el camp de refugiats de Jabaliya.

Al seu torn, malgrat la presència d'Hady Amr, enviat del president dels EUA, Joe Biden, que busca contenir l'escalada, no s'ha informat de progressos cap a un alto el foc que acabi amb una escalada que va esclatar dilluns i ha portat de nou a la regió a una forta crisi.

gassa ataqui israel EFE

Atac israelià a la ciutat de Gaza / EFE

197 morts

A Gaza, la xifra de morts des de l'inici de les hostilitats puja avui a almenys 197, inclosos 58 de menors i 34 dones, i els ferits superen els 1.235, ha informat el Ministeri de Sanitat.

Entre els morts hi ha 42 civils morts de matinada després d'intensos bombardejos israelians al barri de Rimal, on avui han seguit les tasques de rescat de desenes de persones que continuaven atrapades entre la runa de cinc edificis destruïts.

A Israel, per la seva part, avui no hi ha hagut morts. Fins ara, 10 persones han mort. D'aquestes, vuit -entre elles dues menors- han mort per impactes de coets, i dos després de caure quan corrien a refugiar-se. Gairebé 300 israelians han resultat també ferits.

Netanyahu: "La campanya portarà temps"

Així mateix, el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, han instat avui a seguir amb els atacs de represàlia contra els grups islamistes Hamas i Jihad Islàmica, que han llançat més de 3.100 coets des d'inicis de la setmana.

Segons l'Exèrcit israelià, es tracta de l'onada de trets des de Gaza més intensa que el país pateix en la seva història, amb un percentatge major que en les guerres de 2014, 2012 i 2008-09. Les forces armades també estimen que han matat a almenys 75 milicians de Hamas i a "dotzenes" de Jihad Islàmica en múltiples atacs.

"La nostra campanya contra les organitzacions terroristes continua amb tota la seva força", ha assegurat avui Netanyahu, que ha remarcat que Israel exigeix que Hamas pagui "preus molt alts per la seva intolerable agressió".

Segons ha agregat, les forces armades "han realitzat atacs contra més de 1.500 objectius en els últims dies" per "restaurar la tranquil·litat i la seguretat" dels israelians. A més, ha advertit que la campanya actual "encara portarà temps".

La petició de l'ONU

La jornada d'avui també ha coincidit amb una nova reunió del Consell de Seguretat per abordar la situació, on la majoria de potències han reclamat un final immediat de les hostilitats, encara que el suport dels EUA a les tesis israelianes ha impedit de consensuar un missatge comú que mostrés unitat.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha subratllat que la primera prioritat és que s'aturi la violència com més aviat millor, però ara per ara els membres del consell no han aconseguit posar-se d'acord en una declaració conjunta.

 

Foto principal: Una columna de fum i foc a Gaza per un atac israelià / EFE