El president dels Estats Units, Joe Biden, ha donat per acabada aquest divendres la seva visita a Israel i Palestina, i ha assegurat que “els palestins es mereixen un estat”, tot i que els ha donat allargues. El motiu que ha posat sobre la taula el mandatari nord-americà és que no veu que hi hagi “terreny fèrtil per a la pau” entre Israel i Palestina, motiu pel qual els palestins hauran d’esperar si volen que la solució de dos estats es converteixi en una realitat. Biden ha assegurat al seu homòleg palestí, Muhmad Abàs, que treballarà per aquesta solució i un procés de pau, però que és incapaç de visualitzar ara mateix una via immediata per negociar amb Israel.

No obstant això, el president dels Estats Units s’ha mostrat confiat que algun dia existirà la possibilitat de teixir un escenari de pau entre israelians i palestins. “El poble palestí es mereix un estat propi que sigui independent, sobirà i viable i contigu; dos estats per a dos pobles”; ha dit en una roda de premsa en la qual ha admès que no existeixen possibilitats ara mateix per a un procés de pau i per a la represa de les converses, suspeses des de l’any 2014. Biden ha mantingut el mateix posicionament aquests dies; es va expressar de la mateixa manera a Israel, en la seva primera visita a aquests territoris des que va assumir la presidència del país.

No a un estat, però sí a l’accés al 4G

Tot i que Biden hagi dit que, segons ell, els palestins tenen dret a un Estat, els ha deixat ben clar que aquesta possibilitat encara queda molt lluny. En canvi, durant la roda de premsa ha assegurat que durant les seves converses amb Israel ha demanat que la població de Palestina a la Cisjordània i a la Franja de Gaza tinguin accés a la tecnologia 4G. Per altra banda, ha animat els palestins a aprofitar la recent aproximació d’Israel amb els països àrabs, un dels aspectes més centrals de la seva agenda actual.

En la reunió d’aquest divendres amb Abàs, Biden ha demanat trobar sortides pràctiques per millorar la vida de Palestina: “No podem esperar un acord de pau o que es resolguin totes les qüestions per oferir solucions a les necessitats del poble palestí”. “Crec que ens trobem en un moment en el qual Israel millora les relacions amb els seus veïns, i podem aprofitar-ho per revitalitzar el procés de pau entre palestins i israelians”, ha afegit. Abàs, per la seva banda, ha deixat clar a Biden que Israel “no pot actuar per sobre de la llei” i ha d’acabar amb l’ocupació com a primer pas per arribar a una situació de pau.