El president dels Estats Units, Joe Biden, va ordenar ahir el primer atac militar del seu mandat. Obeint aquestes ordres i segons ha informat el Pentàgon, forces militars dels EUA van bombardejar dijous suposades posicions de milícies proiranianes a Síria.

"Sota instruccions del president Biden, les forces militars dels Estats Units han realitzat aquesta nit atacs aeris contra la infraestructura utilitzada per grups militants que compten amb suport de l'Iran a l'est de Síria", ha indicat Washington en un comunicat recollit per l'agència Efe.

Els Estats Units van assegurar que els atacs aeris van destruir "diverses instal·lacions" ubicades en un punt de control fronterer proper a l'Iraq i utilitzades per Kataib Hezbollah i una altra milícia proiraniana, Kait’ib Sayyid al-Shuhada.

Missatge "inequívoc" de Biden

El Pentàgon va explicar que el bombardeig és la resposta a recents atacs contra tropes dels EUA i de la coalició internacional a l'Iraq, així com de "contínues amenaces" contra aquest personal. "Aquesta operació llança un missatge inequívoc: el president Biden actuarà per protegir el personal nord-americà i de la coalició", va afirmar el Pentàgon en el seu comunicat.

 

tanque eeuu siria foto U.S. Dept. DefenseUn tanc d'Estats Units a Síria l'octubre del 2020 / US Dept. of Defense

L'ambaixada dels Estats Units a Bagdad va ser objecte dilluns d'un atac quan van impactar a l'exterior de les seves instal·lacions en plena Zona Verda dos coets tipus Katiusha. Una setmana abans, el passat dia 15, un soldat nord-americà va resultar ferit i un contractista va morir a Erbil, la capital del Kurdistan iraquià, després de l'impacte de diversos katiuixes, tres d'ells a l'aeroport de la capital.

Els atacs contra instal·lacions nord-americanes a l'Iraq han augmentat des que els Estats Units van matar el gener de 2020 al poderós comandant iranià Qasem Soleimaní mitjançant un bombardeig selectiu a Bagdad, una acció que va ser molt criticada per les forces polítiques iraquianes i per les milícies proiranianes del país.

Dels atacs contra la Zona Verda se solen fer responsables grups armats poc coneguts, però Washington acusa directament Kataib Hezbollah, una milícia iraquiana finançada directament per l'Iran que els EUA han classificat com a organització terrorista.

Primera mesura bèl·lica

El bombardeig d'ahir és la primera mesura bèl·lica sobre el terreny del mandat de Biden, que prèviament va anunciar la seva intenció de revocar algunes polítiques militars del seu antecessor, el controvertit Donald Trump, com la suspensió de la retirada de tropes d'Alemanya i per l'altre, el cessament del suport a l'ofensiva liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen.

 

Imatge principal: El president dels Estats Units, Joe Biden, firma un decret a la Casa Blanca. En segon pla, la vicepresidenta, Kamala Harris / Efe