El president dels Estats Units, Joe Biden, ha començat el seu mandat revocant les polítiques del seu antecessor, el controvertit Donald Trump. Ahir dijous va ser el torn de la política exterior i Biden va anunciar dues mesures en matèria militar que ja han estat traslladades al departament d'Estat.

D'una banda, el president dels EUA ha anunciat la suspensió de la retirada de tropes d'Alemanya i per l'altre, el cessament del suport a l'ofensiva liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen, segons avança l'agència Efe.

Després de ser investit el passat 20 de gener, Biden ha començat a fer gestos per recuperar la política exterior anterior al mandat de Trump, amb línies mestres com mantenir la col·laboració amb aliats com Alemanya i tenir una actitud proactiva en organismes i tractats internacionals, com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Acord del Clima de París, dels quals Trump havia retirat el país.

Fre a la retirada d'Alemanya

Quant a mesures concretes, Biden va informar de la paralització del replegament de les tropes dels EUA d'Alemanya, decidida per Trump el juny de 2020. La intenció de l'anterior president era la de reduir a "la meitat" les tropes nord-americanes, deixant només 25.000 soldats dels 52.000 efectius actuals. Un dels objectius de Trump amb aquesta retirada era forçar el govern alemany perquè augmentés les seves contribucions a l'OTAN. Posteriorment, el Pentàgon va precisar que retiraria 11.900 militars d'Alemanya, dels quals 5.600 es ressituarien en altres països de l'OTAN, principalment Bèlgica i Itàlia, i uns altres 6.400 tornarien als EUA.

En canvi, Biden ha anunciat que "el secretari de Defensa [Lloyd] Austin liderarà una revisió global de les posicions de les nostres forces perquè la nostra presència militar estigui alineada adequadament amb les nostres prioritats de política internacional i seguretat nacional", la qual cosa comportarà, d'entrada, aturar "qualsevol pla de retirada de tropes d'Alemanya".

Catàstrofe humanitària al Iemen

Fora d'Europa, a l'Orient Mitjà, Biden va avançar que augmentarà la diplomàcia per acabar amb el conflicte al Iemen, "una guerra que ha creat una catàstrofe humanitària estratègica".

manifestacion antiestats units yemen efe

Manifestació anti Estats Units en Iemen / Efe

En aquest sentit, ha demanat al seu equip que s'asseguri el suport de l'ONU per liderar una iniciativa per imposar un alto el foc i va anunciar la designació d'un enviat especial per al Iemen, que serà el diplomàtic Timothy Lenderking. "I per subratllar aquest compromís, acabarem amb tot el suport nord-americà a les operacions ofensives en la guerra del Iemen, incloent-hi les vendes rellevants d'armes," va apuntar.

Tanmateix, per apaivagar la possible inquietud de l'Aràbia Saudita, aliat de Washington a la regió i que ha liderat l'ofensiva contra els rebels huties al Iemen des de 2015, que estan avalats per l'Iran, Biden va assegurar que els EUA continuaran ajudant el regne a "defensar la seva sobirania i integritat territorial", en recordar que afronta atacs amb míssils i altres amenaces per part de forces proiranianes en diferents països.

 

Imatge principal: El president dels Estats Units, Joe Biden, en la seva al·locució d'ahir / Efe