El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat aquest dilluns jutjar el president rus, Vladímir Putin, per crims de guerra, després de les imatges de la massacre de Butxa un cop retirades les tropes russes. "És un criminal de guerra", ha insistit Biden, que ha criticat la "brutalitat" del president rus. "El que ha passat a Butxa és horrible i tothom ho ha vist", ha dit el president estatunidenc, que ha anunciat la intenció d'impulsar noves sancions contra Rússia. Després de visitar Butxa, als afores de Kíiv, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha denunciat que Rússia està cometent un "genocidi" al país i ha remarcat que "amb aquestes condicions és molt difícil seguir negociant" amb Moscou.

 

En una breu declaració als mitjans, Biden ha apuntat que cal seguir donant armes a Ucraïna per "continuar la lluita" i "recollir tots els detalls" per jutjar Putin per "crims de guerra". Preguntat per si considera un genocidi l'ocorregut en Butxa, Biden ha dit que per a ell es tracta d'un "crim de guerra", que demostra que ell tenia raó quan a mitjan març va qualificar per primera vegada a Putin de "criminal de guerra" per la seva invasió d'Ucraïna. "Recordaran que em van criticar per dir criminal de guerra a Putin. La veritat és que tots vostès han vist el que ha passat en Butxa. Això ho justifica, ell és un criminal de guerra, però hem de recopilar la informació", ha subratllat. Ha afegit que continuarà "afegint sancions" a Rússia, tal com ha promès fer també la Unió Europea (UE), després de les "atrocitats" perpetrades per les forces armades russes en diverses ciutats ucraïneses de les quals s'han retirat.

L'exèrcit rus mereix la mort

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat avui la ciutat massacrada de Butxa, una petita localitat als afores de Kíiv, que recentment les tropes ucraïneses han recuperat després que l'exèrcit rus es retirés. Les forces del Kremlin han deixat un riu de sang i d'atrocitats, des de gent emmanillada i executada, fins a desenes de civils morts i enterrats en foses comuns. És per això que s'acusa Moscou d'haver comès una "massacre" contra el poble d'Ucraïna. Zelenski, vestit amb una armilla antibales i acompanyat de militars, ha passejat pels destrossats carrers de Butxa: "Vostès veuen el que passa cada dia quan els nostres combatents entren i recuperen territoris".

Zelenski va explicar ahir que ha aprovat la decisió de creat un mecanisme especial de justícia a Ucraïna per la investigació i l'examen judicial a tots els crims de guerra. A més, va declarar ahir al vespre en un discurs molt dur: "Els assassins, torturadors, violadors i saquejadors que es diuen a si mateixos l'Exèrcit. Només mereixen la mort després del que han fet". El líder ucraïnès, en referència a la massacre presenciada a Butxa, ha assegurat: "En el món s'ha vist molts crims de guerra. En diferents èpoques. En diferents continents. Però és hora de fer tot el possible perquè els crims de guerra dels militars russos siguin l'última manifestació de tal maldat a la terra". Durant la visita, Zelenski ha assegurat que és "molt difícil" per Ucraïna negociar amb Rússia després de les atrocitats comeses per les forces russes a Butxa: "Els militars russos tracten a la gent pitjor que als animals".