L'oli de gira-sol, el gra i fins i tot el sector de l'automoció. La matèria prima que en deriva d'Ucraïna és bàsica per alguns sectors ben destacats dels quals depenen moltes empreses de la Unió Europea. Els dos principals productes que l'economia espanyola va importar d'Ucraïna el 2021 van ser cereals per valor de 545 milions d'euros i greixos i olis vegetals per 422,5 milions d'euros, segons l'Institut de Comerç Exterior (ICEX). Ara se'n suma una altra. L'última en constatar-ho és el sector de les rajoles, sobretot a Castelló, on ja es plantegen el tancament d'algunes de les seves fàbriques. El motiu? L'argila amb què es treballen aquestes peces emana, principalment, d'aquest país en guerra. 

El port de Castelló, sense activitat

A principis de març, el port de Castelló va rebre la darrera descàrrega de l'última argila ucraïnesa que podria arribar en els propers mesos. El Panoceanis, un vaixell amb bandera de les Illes Marshall, va buidar les 40.000 tones de matèria primera per a la indústria ceràmica, a la terminal Portsur. En paral·lel, ho va fer un altre amb 73.000 tones i amb aquest material, en la seva totalitat, intenten sobreviure actualment. El sector intenta assegurar-se el major volum possible de matèria primera. Abans, el més habitual era que arribessin dos vaixells mensuals amb aquest producte i aquesta xifra "s'ha disparat" des de començament d'any. En aquests moments, el subministrament des d'Ucraïna ja ha quedat suspès totalment.

Per adonar-nos de la seva importància en xifres absolutes, el port de Castelló va rebre el 2021 més d'1,6 milions de tones d'argila procedents d'Ucraïna. Aquesta és una de les matèries primeres fonamentals per a un sector com el ceràmic, que concentra en aquesta província el 90% de la producció de tot l'Estat espanyol. Ucraïna ven a Espanya la meitat de les argiles. El 2021, segons dades del mateix port, aquest granel sòlid va sumar més de tres milions de tones d'entrada. I Ucraïna va ser el principal país d'origen del material, davant de Romania, Portugal o Turquia. Però aquest no és l'únic problema ja que molts dels fabricants també lamenten que el preu del gas està tan disparat que el principal problema també comença aquí.

Les versions que es donen sobre el grau del problema són diverses. La indústria ceràmica de Castelló compta amb reserves d'argila blanca d'Ucraïna per fabricar els seus productes de pasta blanca durant diversos mesos. Però tot i les reserves fetes durant les setmanes prèvies a la guerra, empresaris del sector afirmen que hi ha una inquietud a mitjà termini. "S'ha portat tot el material disponible per resistir el màxim de temps possible, però no hi haurà nous enviaments fins d'aquí a un any com a molt aviat», explica una de les rajoles consultades després dels bombardejos aplicats per Rússia en infraestructures ucraïneses", recull el Periódico del Azulejo

Argila del Dombàs

Els principals jaciments d'argila blanca d'Ucraïna procedeixen de la zona del Dombàs, que Rússia considera seva, i un dels primers llocs que va entrar en conflicte. "Si aquestes mines es queden a poder rus, no seria possible portar material, a causa de les sancions econòmiques contra Putin", detallen en aquest diari. Per la seva banda, la Cambra de Comerç de València va elaborar un informe en què estudia les opcions de països de l'Est, com la República Txeca, Bulgària i Romania , cosa favorable "per preu i proximitat" i que també compten amb aquest material. Els Estats Units i el Regne Unit disposen de grans quantitats, encara que el seu preu seria molt superior, mentre que l'Índia, Turquia o la Xina estarien en el ventall de possibilitats.