El president nord-americà, Joe Biden, ha anunciat aquest dimarts que els Estats Units, Alemanya, els Països Baixos, Romania i Itàlia proporcionaran a Ucraïna cinc sistemes de defensa aèria, inclosos quatre Patriot, els propers mesos, en resposta a una de les principals peticions de Kíiv. "Avui anuncio una donació històrica", ha començat Biden, paraules que han creat expectació durant un acte a Washington per commemorar els 75 anys de l'Aliança Atlàntica. En concret, els EUA, Alemanya i Romania s'han compromès a enviar bateries Patriot addicionals a Ucraïna, els Països Baixos i altres socis donaran components Patriot per permetre utilitzar una bateria antiaèria d'aquest tipus, mentre que Itàlia contribuirà amb un sistema SAMP-T, segons han detallat aquests països posteriorment en un comunicat conjunt.

Ucraïna ha demanat repetidament als seus socis que proporcionin més ajuda amb la defensa aèria, mentre s'enfronta a atacs de Rússia contra les seves infraestructures. Només dilluns, Rússia va atacar amb míssils el principal hospital infantil de Kíiv i altres ciutats d'Ucraïna, i va matar almenys 41 civils, en l'onada d'atacs aeris més mortífera en mesos.

Biden ha promès durant la cimera de l'OTAN que Kíiv té el "suport total" de l'Aliança i ha acusat el president rus, Vladímir Putin, de voler "ni més ni menys que la total subjugació d'Ucraïna". "Putin vol eliminar la democràcia d'Ucraïna, la cultura d'Ucraïna i esborrar Ucraïna del mapa, i sabem que Putin no s'aturarà a Ucraïna. Però, no s'equivoquin: Ucraïna pot aturar i aturarà Putin!", ha clamat.

Biden ha aprofitat el seu discurs per reflexionar sobre el paper de l'OTAN en el seu 75è aniversari i ha valorat que l'Aliança està ara en el seu millor moment, després de l'adhesió de Suècia i Finlàndia i l'augment de despesa en defensa, de manera que l'OTAN estima que 23 països superaran o assoliran aquest any l'objectiu de destinar el 2% del seu PIB a defensa. "Avui, l'OTAN és més poderosa que mai, amb la força de 32 nacions", ha afirmat Biden.

La cerimònia per commemorar el 75è aniversari de la fundació de l'OTAN ha estat a l'Auditori Andrew W. Mellon, un lloc d'importància històrica perquè és on es va signar el 1949 el Tractat de l'Atlàntic Nord, que va establir l'Aliança. Un dels moments més importants de l'esdeveniment va ser la foto de família del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, amb els caps d'estat i de govern de l'Aliança. En abandonar l'escenari, es van poder observar interaccions entre els líders i, per exemple, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, es van saludar amb dos petons.

Sánchez demana unitat

Per la seva part, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest dimarts a l'OTAN que a la cimera de Washington llanci un "missatge contundent" d'unitat i cohesió, reforci el lligam transatlàntic i treballi per la pau. Gran part dels líders van assistir a la cita amb les seves mullers, però Sánchez ho va fer en solitari i es va posar al costat de la resta de caps d'estat o de govern a la foto de família de l'esdeveniment. Es va situar a la segona línia, flanquejat pel primer ministre hongarès i actual president de torn del Consell de la UE, Viktor Orbán, i el seu homòleg belga, Alexander De Croo.

En un missatge a les xarxes socials, va recalcar que la cimera se celebra aquest any en un context internacional complex i marcat per la persistència de l'agressió russa a Ucraïna, la guerra de Gaza i la inestabilitat al flanc sud, i va fer la seva crida a la unitat. Sánchez participarà en les sessions de la cimera i en un fòrum organitzat en paral·lel sobre el flanc sud. A les seves intervencions, segons fonts del govern espanyol, garantirà el ple compromís d'Espanya per continuar ajudant Ucraïna tot el temps que calgui i per incrementar els esforços davant la inestabilitat del flanc sud.