Cleca de Bèlgica a Pedro Sánchez, amb Palestina com a rerefons. La ministra d'Exteriors del país europeu, Hadja Lahbib, ha parlat aquest dimecres sobre el reconeixement de l'Estat palestí per part del govern belga, i ho ha fet amb un evident missatge d'alerta per al president espanyol. "És important no reconèixer Palestina per un simple gest simbòlic, sinó que ha de tenir una evolució concreta sobre el terreny i que el reconeixement tingui l'estatus complet d'un Estat", ha afirmat. Unes paraules que han estat especialment sonores després que Sánchez expliqués dilluns que Espanya preveu reconèixer l'estat palestí abans de juliol.

A Bèlgica, el reconeixement de Palestina forma part d'un pacte segellat entre els set partits que conformen l'executiu. La ministra d'Exteriors ha recordat així que aquesta acció "està en el nostre acord intergovernamental", i que, per tant, "és quelcom que considerarem quan arribi el moment". Això sí, Lahbib no s'ha afanyat a concretar una data per a anunciar el reconeixement de l'Estat palestí.

Palestina, a les Nacions Unides

De fet, l'anunci de Sánchez d'aquest dilluns es va fer durant una conversa informal amb els periodistes que acompanyen el president espanyol en la seva gira a Jordània, l’Aràbia Saudita i Qatar. El president espanyol va argumentar que durant els pròxims mesos hi haurà una sèrie d’esdeveniments que aplanaran el camí a la comunitat internacional per sumar-se a la iniciativa, i que Espanya no es quedi sol en aquest reconeixement. Així, la pretensió és que el reconeixement no es faci de forma aïllada i que hi hagi un grup de països que assumeixin aquesta responsabilitat i que això ajudi a la resolució del conflicte. En aquest sentit, segons fonts presents en la conversa amb periodistes, Sánchez es planteja fer efectiu aquest reconeixement quan "pugui suposar una contribució positiva i les circumstàncies siguin les correctes".

Aquest dimecres, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha parlat en la mateixa línia que Sánchez, defensant que un futur Estat palestí pugui entrar a les Nacions Unides. "Nosaltres reconeixerem Palestina com un estat sobirà. Per tant, un estat sobirà té el seu lloc entre totes les nacions, i tots els estats sobirans del planeta a les Nacions Unides", ha remarcat. Unes hores després, i des de Qatar, Pedro Sánchez ha garantit que el govern espanyol "donarà suport a l'ingrés de Palestina com a membre de ple dret de les Nacions Unides".