Amnistia Internacional, en un informe, ha denunciat que les forces governamentals han practicat tortures i execucions sumaríssimes als pobles veïns a Mossul. Les tropes iraquianes prossegueixen el seu avenç per aquesta ciutat, el principal bastió del Daesh a l'Iraq. Les forces antiislamistes han aconseguit endinsar-se als barris d'Al Arbaiya, Al Qadesiya, Aden i Al Bakr. Però la progressió de les tropes és molt lenta, perquè els islamistes resisteixen ferotgement i usen cotxes bomba i combatents suïcides per tractar de frenar els seus enemics. Un cap de les forces antiterroristes iraquianes, Abdelwahab al Sadi, ha definit els combats com "ferotges".

Reclamació d'una investigació 

El 21 d'octubre un grup d'homes, amb uniforme de la Policia Federal, va entrar a diversos pobles a la zona de Ninewa, al sud-oest de Mossul, a la recerca de militants d'Estat Islàmic. Diversos homes van ser torturats, amb cops de cables i de culates de fusell, i un mínim de sis d'aquests van ser executats (en algun cas fins i tot es va decapitar als executats). En d'altres pobles de la zona també s'han documentat incidents similars. Amnistia acusa dels fets tant a les forces regulars, com a les milícies que lluiten amb el govern. L'organització pro drets humans ha demanat al govern iraquià que investigui els fets, ja que la Policia Federal depén del Ministeri de l'Interior.

Denúncies contra els peshmergues a Kirkuk

També hi ha acusacions contra els combatents kurds. El 22 d'octubre, el dia després de l'atac sorpresa del Daesh contra la ciutat de Kirkuk, alguns peshmergues van prendre represàlies contra la població civil àrab sunnita. Van ordenar a 250 famílies, procedents d'altres àrees de l'Iraq, que abandonessin les seves cases i els van conduir a camps de desplaçats. Després, van destruir les cases on s'allotjaven. Amnistia Internacional acusa a les forces kurdes d'aprofitar els combats per perjudicar la població civil sunnita i ha exigit a les autoritats kurdes iraquianes que garanteixin els drets dels sunnites.

Acusacions múltiples contra el Daesh

En els darrers dies, a Hamam al Alil, a pocs quilòmetres de Mossul, s'ha trobat una fossa amb més de cent cossos de persones executades, sembla ser que pel Daesh. Però tot indica que hi ha hagut execucions massives dels islamistes a moltes altres localitats. El Daesh també està acusat d'usar la població civil per protegir les seves bases. Amnistia Internacional assegura que alguns dels desplaçats entrevistats als camps afirmen que el Daesh no els permetia sortir de les seves cases, per tal d'usar-los com a escuts humans. D'aquesta forma, moltes famílies han de quedar-se a la línia de front i acaben patint moltes baixes. A més a més, l'alt comissionat de l'ONU per als drets humans sospita que el Daesh està utilitzant armes químiques realitzades amb sofre i amoníac.