Rússia podria estar aplicant la mateixa estratègia que va dur a terme a la fàbrica d'Azovstal. De moment, manté el bloqueig a les forces ucraïneses a la planta Azot de Severodonetsk, i trencar la voluntat dels defensors de l'últim bastió ucraïnès a la regió de Lugansk. "A Azot es troben ara bloquejats prop de 300 a 400 combatents ucraïnesos. Estan concentrats a prop de la primera entrada del combinat químic", ha informat avui al seu compte de Telegram l'ambaixador a Rússia de la regió, Rodion Miroshnik.

Les informacions que arriben des de l'altra banda, però, són diferents. El governador de la regió de Lugansk, Serhiy Gaidai, s'ha afanyat a desmentir al seu compte de Telegram aquesta informació, que ha qualificat de "mentida difosa pels propagandistes russos" i de "fantasia malaltissa". Gaidai va assegurar que l'objectiu dels militars ucraïnesos rau a "controlar la zona industrial de Severodonetsk i destruir l'Exèrcit rus a la ciutat".

Sortida de civils i possible rendició d'Azot

Tot i això, el representant prorús ha afirmat haver-se posat en contacte amb els militars ucraïnesos i ha afirmat que en aquests moments es negocia la sortida segura de civils refugiats a la fàbrica. Miroshnik ha estimat que a Azot podrien quedar-hi fins a 500 civils "que es van amagar dels bombardejos als refugis de la fàbrica". "Hi ha més civils, però són a altres parts de la fàbrica", ha afegit.

Per altra banda, però, el representant prorús hauria afirmat que "un reduït grup de formacions ucraïneses al territori de l'empresa química Azot ja no pot abandonar les instal·lacions. Totes les rutes d'escapament estan tallades". Miroshnik ha afirmat que els militars ucraïnesos "intenten posar condicions, que els donin la possibilitat d'abandonar el combinat químic al costat dels ostatges i se'ls garanteixi un corredor cap a Lissitxansk". "Aquestes exigències són inadmissibles i no es discutiran", ha exposat.

Segons el prorús, es garantirà la vida i el tracte digne als militars ucraïnesos que es rendeixin, en correspondència amb les normes internacionals, "si ells deixen anar els ostatges, cessen la resistència i es lliuren sense cap condició".

Combats contundents a Ucraïna

I és que a Severodonetsk, la situació continua tensa, segons ha admès el comandament ucraïnès, en reconèixer que l'Exèrcit rus "té èxit parcial" i s'ha consolidat als afores de la ciutat, al nord del llogaret d'Orikhovo, on "continua les operacions". El mateix president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va tornar a descriure aquest dissabte com a "molt ferotge" la lluita al Donbass amb l'exèrcit rus, al qual va acusar de voler destruir totes les ciutats d'aquesta regió oriental ucraïnesa. "Repeteixo aquests noms cada dia: Severodonetsk, Lissitxansk, Bajmut, Sloviansk, molts, molts altres", ha exposat. Zelenski va denunciar "les ruïnes a ciutats que alguna vegada van ser felices, rastres negres d'incendis, cràters d'explosions: això és tot el que Rússia pot donar als veïns, Europa i el món".

Ucraïna vol més armes

El mandatari ha insistit que les tropes ucraïneses estan fent tot el possible per aturar l'ofensiva dels ocupants, en insistir en la petició d'armament pesant i artilleria moderna als seus socis, en reiterar que el futur d'Europa dependrà dels resultats d'aquest conflicte. L'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) ha posat de manifest que "els funcionaris ucraïnesos estan incrementant la urgència de les seves sol·licituds de sistemes d'armes més sofisticades d'Occident enmig d'informes sobre la superioritat superior de l'artilleria russa". "Les tropes ucraïneses estan atrapades als fronts crítics i estan en clar desavantatge", ha alertat el Centre, que va citar el subcomandant de la direcció principal d'Intel·ligència d'Ucraïna (GUR), Vadym Skibitsky, segons el qual l'artilleria russa supera la ucraïnesa en proporció de 15 a 1.

Rússia ja té un nou objectiu: Sloviansk

Els combats més intensos tenen lloc a la regió del Donbass, on els russos busquen el control total de Lugansk i ja avancen pel sud i el nord cap a Sloviansk i Kramatorsk, segons ha reconegut el comandament ucraïnès a la seva part. "L'enemic s'enfoca en els preparatius de l'atac de Sloviansk i avança en la direcció de Pasika i Bogorodichne. Té èxit en els propòsits de consolidar-se al nord-oest de Bogorodichne", ha assenyalat l'exèrcit ucraïnès. Segons el comandament ucraïnès, les tropes russes es reagrupen i reposen els seus proveïments a la regió de Liman amb la mirada posada a Sloviansk, el bastió ucraïnès de Donetsk en què va començar la revolta prorussa el 2014.

Al sud d'Sloviansk i Kramatorsk, prop de les localitats d'Avdiivka, Kurakhiv, Novopavliv i Zaporizhzhya, "l'enemic utilitza activament els seus avions i la seva artilleria per immobilitzar les nostres tropes i impedir l'enviament de reserves a altres zones", ha constatat el comandament ucraïnès.

 

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos a sobre d'un APC, un vehicle de transport blindat de personal (APC, per les seves sigles en anglès) / Efe