Un atac terrorista dut a terme aquest divendres a la zona diplomàtica de la capital de Burkina Faso, Ouagadougou, va acabar amb la vida d'almenys vuit soldats i va deixar més de 80 ferits, la majoria membres de les forces de seguretat, segons l'últim balanç ofert pel Govern.

En una roda de premsa, el ministre de Seguretat, Clément Sawadogo, va explicar que l'operació de resposta de les forces especials van acabar amb la vida de vuit atacants i ha afegit que l'estat de salut d'"una dotzena" dels ferits és "sever". El ministre va revelar que a la seu de l'Estat Major de l'Exèrcit, un dels objectius dels terroristes al costat de l'Ambaixada de França, s'anava a celebrar una reunió sobre el grup G5 del Sahel que va ser resituat a última hora.

La sala on hi havia prevista la reunió, a la qual anaven a assistir diverses autoritats com el cap d'estat major, va resultar afectada per l'atac, en el qual els assaltants van fer esclatar un vehicle carregat d'explosius. Les autoritats van evacuar la zona de l'atac mentre les forces especials, amb ajuda de l'Exèrcit francès, duien a terme l'operació contra els terroristes, que es va prolongar fins a les 16.30, hora local i GMT.

Malgrat el seu anunci, la institució va demanar els ciutadans que evitessin el perímetre acordonat per les forces de seguretat.

"Crec que podem donar-li la qualificació de terrorista. Ara, els operatius ens diran què ha passat, qui són els autors i com va succeir", va explicar el ministre de Comunicació i portaveu del Govern, Remis Dandjinou, en declaracions recollides per l'emissora local Radio Omega. Dandjinou va afegir que el nombre de baixes podria augmentar en qualsevol moment.

El president del Govern, Roch Marc Christian Kaboré, va condemnar l'atac, qualificant-lo d'"actes covards i bàrbars", igual com el principal partit opositor, que va cridar als ciutadans a "la unió sagrada i a una solidaritat activa amb els ferits i les famílies dels desapareguts" davant d'aquest "atac innoble".

Per la seva part, l'ambaixador nord-americà a Burkina Faso, Andrew Young, va escriure en el seu compte de Twitter: "Condemnem fermament els atacs succeïts avui a Ouagadougou. Els Estats Units donen suport al poble burkinès en la seva lluita contra el terrorisme i l'extremisme. Continuarem donant suport a aquest país soci per posar fi a aquesta mortal amenaça comuna".

El president de la Comissió de la Unió Africana (UA), el txadià Moussa Faki Mahamat, es va unir a la condemna i va tuitejar: "Aquests atacs són una nova il·lustració de la prevalença del flagell del terrorisme en el Sahel i de la urgència d'una acció internacional més sostinguda en suport dels esforços dels països de la regió".

Les reaccions també arriben des de la Unió Europea, que va demanar unitat davant l'amenaça terrorista, i des de França, un dels països afectats per l'atac a la seva ambaixada, després d'obrir la Fiscalia de París una investigació davant d'un possible delicte d'assassinat terrorista.

La Fiscalia d'Ouagadougou també va iniciar les indagacions i va traslladar personal als llocs afectats per dirigir els agents de la policia judicial. Treballadors de la televisió nacional RTB, les oficines de la qual es troben al costat de la legació, asseguren que cinc persones armades s'han baixat d'una camioneta aquest matí al crit d'"allah-o-akbar" (Al·là és gran) abans de començar a disparar i de calar foc al vehicle.

Burkina Faso, un dels països que componen el "G5 del Sahel", ha estat víctima de freqüents atacs per grups gihadistes en els últims dos anys. Segons el recompte més recent del Govern, més de 70 persones han mort al país africà per atacs terroristes des de 2015. El gener de 2016 i l'agost de 2017, sengles atemptats gihadistes contra cèntriques cafeteries d'Ouagadougou van deixar 30 morts de 18 nacionalitats i 19 de 6 països diferents, respectivament.